نکات طلایی کاشت خیار و شرایط مورد نیاز پرورش آن
برای کاشت و پرورش خیار، باید به دنبال محل رشد بسیار پر نور با خاک سبک و شنی باشید. کاشت خیار را با قرار دادن 3 تا 4 بذر در عمق 2/5 سانتی خاک خیس شروع کنید و مطمئن شوید که فاصله این گروه های بذری از هم 40 تا 90 سانتی متر باشد. برای آگاهی بیشتر از نکات طلایی کاشت خیار و شرایط مورد نیاز پرورش آن، این مقاله جذاب را مطالعه کنید.
نکات کاشت و پرورش خیار
زمانیکه گیاهان خیار جوانه زدند و ارتفاع آنها به 3 سانتی متر رسید، هفته ای یک مرتبه آنها را آبیاری کنید و پایه های نگهدارنده مشبک را نصب کنید. در فصل سرد، کاشت خیار و رشد آن در هوای آزاد مخاطره آمیز است. کاهش دما در دوران گیاهچه ای خیار سبب افزایش غلظت کربوهیدراتهای محلول و پرولین برگ میشود. این ترکیبات از گیاهچه در برابر سرمازدگی مقاومت میکنند.
محلول پاشی گیاهچه های خیار با متیل جاسمونات ۲۰۰ میکرو مولار دو بار در روز به مدت دو روز می تواند علاوه بر افزایش غلظت کربوهیدرات های محلول و پرولین در زمان کاهش دما، باعث افزایش میزان کلروفیل خیار نیز بشود.
-
گلایسین بتائین برای مقاومت به سرمازدگی گیاهچه های خیار
ماده گلایسین بتائین نیز یکی از محافظت کننده های اسمزی است که در پاسخ به تنشهای غیر زیستی در گیاه تجمع می یابد. این ترکیب به طور موثری سبب افزایش پارامترهای رشدی و افزایش مقاومت به تنشهای سرمایی بالای صفر درجه در گیاهچه های خیار میشود.
مقاومت گیاهچه خیار با خیساندن بذر خیار در ۲۰ میلی مولار گلایسین بتائین حاصل میشود. تونل های پلاستیکی میتواند گرمای مناسبی برای کاشت خیار در این شرایط باشد.
با کاشت خیار در تونلهای پلاستیکی بدون سوراخ، مراحل فنولوژیک سریعتر طی میشود و تعداد برگ و شاخه های فرعی گیاه خیار افزایش می یابد. اما سطح برگ در تونلهای مشبک با ۱۰۰ سوراخ ۱ سانتی متری در هر متر مربع بیشتر میشود. تونلهای مشبک به دلیل ایجاد اتمسفر معتدل تر نسبت به تونلهای بدون سوراخ میتواند گزینه مناسبی برای پیش رس کردن خیار باشد.
نکات کاشت خیار و شرایط مورد نیاز پرورش آن
تعداد دفعات آبیاری در کاشت خیار
افزایش بهره وری گیاه از آب موجود در خاک و افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک به ویژه در مناطق نیمه خشک اهمیت زیادی دارد. یکی از راه های مطمئن و با صرفه از لحاظ اقتصادی استفاده از سوپر جاذب ها است. سوپر جاذب ها باعث افزایش درصد و سرعت جوانه زنی بذر خیار، افزایش ارتفاع بوته، کاهش هدر روی آب و افزایش کسر زهکشی میشود.
بهترین زمان آبیاری برای دستیابی به بیشترین عملکرد در کاشت خیار زمانی است که تنها ۱۰ درصد از رطوبت خاک کسر شده باشد. چنانچه بین دو آبیاری بیش از ۱۰ درصد رطوبت از بین برود، عملکرد خیار کاهش می یابد.
زمان و برنامه کوددهی خیار
یکی از عوامل مهم و موثر در رشد خیار تغذیه مناسب است. حد بحرانی نیتروژن برمبنای کرین آلی خاک گلخانه ای ۱۸ برآورد شده است. نیتروژن از عناصر مهم در تغذیه این گیاه است. تغذیه برگی عنصر نیتروژن بیش از افزودن آن به خاک روی عملکرد میوه خیار، پیش رسی، تعداد میوه، طول بوته و وزن بوته خیار اثر دارد.
-
خیار به چه خاکی نیاز دارد؟
برای کاشت، خیار به خاک حاصلخیز و با زهکشی خوب با pH خنثی (7-6) نیاز دارد. خاک باغچه برای کاشت خیار در به دلیل سنگین و متراکم بودن مناسب نیست. از این رو از خاک گلدان یا همان مخلوط گلدانی اصلاح شده با کمپوست برای کاشت خیار و پرورش آن در گلدان استفاده کنید.
-
کود برای رشد سریع خیار
محلول پاشی نیترات کلسیم به میزان ۱۰ گرم در لیتر می تواند روی صفات کمی و قند و طول بوته خیار اثر مثبت داشته باشد. روی نیز از عناصر کم نیاز ولی بسیار مهم در رشد خیار است. خیار برای دستیابی به ۸۰ درصد حداکثر عملکرد نسبی خود با افزایش روی قابل جذب در خاک در محدوده 2/34 تا 5/14 واكنش مثبت نشان میدهد.
نانو کودهای روی اگرچه در مقادیر زیر ۱۰۰ میلی گرم در کیلوگرم میتواند عموما اثرات خوبی به دنبال داشته باشد، ولی بالای این مقدار به سرعت باعث مسمومیت گیاه میشود.
-
تاثیر ورمی کمپوست بر رشد و عملکرد خیار
کود ورمی کمپوست میتواند روی میزان جذب عناصر آهن، روی و منگنز در اندامهای هوایی خیار اثر بگذارد. استفاده بیش از ۴۵ تن در هکتار کود ورمی کمپوست باعث افزایش میزان روی و آهن میشود، که میتواند ناشی از حلالیت بیشتر آهن و روی بعد از کاربرد کود در خاک قلیایی باشد.
همچنین کود ورمی کمپوست باعث افزایش جذب نیتروژن آهن و کلسیم میشود. حد بحرانی کلسیم و منیزیم تبادلی خاک گلخانه ها به ترتیب ۴۲ و ۱۵ درصد است. بور و کلسیم در تعامل با هم هستند و حفظ بالانس میانشان در گیاه خیار اهمیت زیادی دارد.
برنامه کودی خیار گلخانه ای
خیار گلخانه ای برای رسیدن به ۸۰ درصد حداکثر عملکرد خود، به افزایش بور قابل جذب خاک در محدوده ۲۶ تا 3/3 میلی گرم بر کیلوگرم واکنش مثبت نشان میدهد. حد بحرانی بور ۲ میلی گرم بر کیلوگرم است.
در عین حال باید توجه داشت مصرف بیش از حد فسفر باعث کاهش غلظت عنصر روی در گیاه خیار میشود. با تمام این اوصاف مشخص شده است که کاربرد ۳ کیلو ورمی کمپوست در هر متر مربع میتواند عملکرد میوه خیار و جذب عناصر غذایی را در خیار گلخانه ای در حدود ۲۰ درصد بهبود بخشد.
حد بحرانی استفاده از منگنز در کاشت خیار گلخانه ای ۱۲ میلی گرم بر کیلوگرم است. محلولپاشی سولفات منگنز منجر به افزایش غلظت منگنز در برگهای تیمار شده خیار میشود. این افزایش در حضور آمینو اسیدها و استفاده همزمان از لیزین و متیونین به ویژه در برگهای جديد الرشد افزایش می یابد.
افزایش روز افزون سطح زیر کشت سبزیهای گلخانه ای در ایران، لزوم تحقیق و بررسی روشهای افزایش عملکرد از جمله پیوند سبزیها ضروری به نظر میرسد. استفاده از انواع کدو به عنوان پایه میتواند بر افزایش جذب عناصر خاک موثر باشد. به ویژه در اوایل دوره برداشت خیار، میزان فسفر و نیتروژن را در برگ خیار افزایش میدهد.
بیشتر بدانید:
فیلم کاشت خیار در گلدان
بدون دیدگاه