امروزه از انواع ماشین آلات کشاورزی و فناوریهای نوین در عملیات مختلف کشاورزی استفاده میشود. سطوح مختلف عملیات کشاورزی در تولید محصولات زراعی عبارتاند از: خاکورزی سطح اولیه و ثانویه خاک، بذر و کاشت، کشت، کاربرد و توزیع کود، کنترل آفات، برداشت، آبیاری، زهکشی، حملونقل، ذخیرهسازی، رسیدگی به بقایای محصولات قبلی و غیره. در ادامه این مقاله با تامین تجارت توانا همراه باشید تا با کاربرد ماشین آلات کشاورزی آشنا شوید.
فناوری در کشاورزی باعث دگرگونی و افزایش تولید و کیفیت محصولات شده است. کاربرد ماشین آلات کشاورزی مدرن باعث شده است که صنعت کشاورزی به بهترین نحو ارتقا پیدا کند. برخی از ماشینآلات ضروری و پرکاربرد عبارتاند از: کمباین یا کمباین دروگر، تراکتور باغی، روتاواتور یا تیلر دوار، گاوآهن، تریلر تراکتور، پاور هارو، لولر، کمان آب، دستگاه چاک دهنده و هارو دیسکی. در زیر به چند مورد از کاربرد ماشین آلات کشاورزی اشاره کردهایم.
کمباین از ماشین آلات کشاورزی پر کاربرد
کمباین یکی از ماشینآلات پرکاربرد در کشاورزی است که عملیاتی نظیر درو یا برش محصولات و خرمنکوب کردن آنها است که دانههای غلات را از پوشش بذر و سایر کاهها جدا میکنند. کمباین، غلات و برخی از محصولات کشاورزی را برش داده و فشرده میکند. همچنین در برداشت و تمیز کردن غلاتی مانند گندم، جو، ذرت، جو، برنج، چاودار و سورگوم و همچنین تعدادی از محصولات صنعتی از جمله کتان، کلزا، سویا و آفتابگردان استفاده میشود.
اجزای کمباین چیست؟
کمباین از اجزای زیادی از جمله چرخدندهها، تیغهها، مته مارپیچ، نقالهها، تسمهها، اهرمها و چرخها تشکیل شده است. به شکل ساده و با صرفنظر از قسمتهای پیچیده، نحوه کار کمباین به شرح زیر است:
- دماغه: دارای یک جفت چنگک تیز به نام جداکننده است که خوشههای غلات توسط دماغه در بخش جلوی کمباین جمعآوری میشوند. به طور کلی هر چقدر دستگاه دماغه پهنای بیشتری داشته باشد، ماشین برداشت سریعتر و با راندمان بالاتری محصولات را درو میکند. برای برداشت غلات مختلف از دماغههای متفاوت استفاده میشود؛ دماغه معمولاً هیدرولیکی بوده و قابلیت حرکت به سمت بالا و پایین با زوایای مختلف را دارد. برای عبور از مسیرهای باریک، دماغه را از جلوی ماشینباز کرده و از عرض به پشت کمباین وصل کرد و یدک بکشید.
- چرخوفلک: چرخی با سرعت گردش پایین که محصولات را به سمت تیغههای برش هل میدهد. چرخوفلک مجهز به میلههای افقی به نام بات یا پارو و دندانهها یا چنگالهای عمودی برای محکم نگهداشتن ساقههای محصول است.
- شانه برش: در طول دماغه زیر چرخوفلک حرکت میکند. دندانههای شانه برش (معروف به انگشتیهای درو) باز و بسته میشوند و ساقه محصول را بریده و گاهی شبیه به شمشادزن برقی که سطح زمین را جاروب میکند، تشبیه میشود.
- پشت شانه برش: باعث گردش مارپیچ یا هلیکس میشود که محصولات بریده شده را به بخش مرکزی کمباین هدایت میکند و سپس برای پردازش از طریق نقاله تغذیه به قلب کمباین انتقال میدهد.
- استوانه کوبنده: محصولات بریده شده را میکوبد تا دانهها از ساقه جدا شوند.
- مخزن دانه: که در زیر غربال مستقر است، دانهها را از غربال عبور میدهد.
- پاککننده کاه: بخشهای غیرخوراکی محصولات مانند ساقه و پوسته را به وسیله نقالهها به سمت عقب ماشین برده و دانههای باقیمانده به داخل مخزن ریخته میشوند.
- لوله تخلیه: وقتی مخزن دانه پر شود، تراکتور که به یک تریلر متصل است، پهلوی کمباین میایستد. دانهها توسط بالابر از مخزن به داخل لولهای (لوله تخلیه) که از کمباین به تریلر میرود، ریخته میشوند.
- پخشکننده چرخشی: ساقه و پوستههای زائد از پشت ماشین بروی زمین ریخته میشوند. بعضاً کمباینها دارای مکانیزم پخشکننده چرخشی هستند که کاه را به طور یکنواخت در محدوده وسیعی پخش میکنند. گاهی اوقات کاه توسط ماشین عدلبند، عدلبندی شده و برای پوشاندن کف طویله مورد استفاده قرار میگیرد.
تراکتور باغی از ماشین آلات کشاورزی
تراکتور نوعی ماشین خودگردان است که دارای قابلیت تولید توان دورانی، هیدرولیکی و کششی است. کشاورزان از تراکتور باغی یا تراکتور کمرشکن در تمامی مراحل کشاورزی استفاده مینمایند. قدرت موتور آن به طور متوسط بین ۲۰ تا ۳۰ اسب بخار است. اکثر تراکتورهای باغی دارای دو دیفرانسیل و چهارچرخ متحرک میباشند.
چهارچرخ متحرک باعث حرکت تراکتورهای باغی در زمینهای خاکی، سنگلاخی و پر از گلولای میشود و بهطورکلی در هر شرایط نامساعدی به حرکت خود ادامه خواهند داد. از مزایای دیگر تراکتورهای باغی داشتن دو دیفرانسیل است که به افزایش قدرت و توانایی حمل بار نزدیک به ۴۰۰ کیلوگرم را خواهند داشت.
مزایا و کاربرد تراکتور باغی چیست؟
از مهمترین مزایای تراکتورهای باغی میتوان به امکان اتصال ابزارآلات مخصوص کشاورزی و باغداری، ابعاد کوچکتر و قیمت مناسبتر در مقایسه با سایر تراکتورها، قدرت موتور مناسب، قابلیت حمل بارهای سنگین تا وزن ۴۰۰ کیلوگرم، داشتن شاسی کوتاهتر بهمنظور حفظ تعادل در زمینهای ناهموار، امکان حرکت در فضاهای کوچک و عملکرد بسیار بالا در مقایسه با قیمت و ابعاد اشاره کرد.
یک کاربرد ماشین آلات کشاورزی، امکان اتصال به سایر ابزارآلات کشاورزی و باغداری به آن است. بهعنوانمثال، از دستگاههایی مانند سمپاش، گاوآهن، صاف کن، روتیواتور، کمباین و موور بشقابی امکان اتصال به تراکتور باغی میتوان نام برد.
تراکتور باغی در قسمت عقب خود دارای یک شافت خروجی است که امکان اتصال سایر ابزارآلاتی که شافت گردان دارند را به تراکتور دارد. از ماشینهایی که با استفاده از شافت خروجی راهاندازی شدهاند، میتوان به پمپ آبیاری، خرمنکوب، مولد برق و آسیابها اشاره کرد. کشاورزان در تمام مراحل باغداری و کشاورزی از تراکتور باغی استفاده میکنند تا کار خود را سادهتر کنند.
گاو آهن
گاوآهن یا خیش، یکی از مهمترین وسایل و تجهیزات پرکاربرد خاکورزی است که از دوران باستان مورد استفاده قرار گرفته است. با پیشرفت تکنولوژی و حرکت بهسوی عصر صنعت دستگاهی مکانیزه اختراع شدند که کمکهای شایانی به کشاورزان و صنعت کشاورزی شد. این دستگاه برای کندن، بریدن، شکستن لایه خاک و برگرداندن آن مورد استفاده قرار میگیرد. وظیفه اصلی گاوآهن آمادهساز بستر بذر است. گاوآهن در بالارفتن سرعت و دقت در زمان کار و تولید بیشتر محصولات و باعث بالا ماندن راندمان و سوددهی محصولات خواهد شد.
از مهمترین و جدیدترین گاوآهنها میتوان به گاوآهن برگردان، بشقابی، چیزل، زیرشکن یا ساب سویلر و دوار یا روتیواتور اشاره کرد که با توجه به شرایط خاک و زمین مورد استفاده قرار میگیرند.
تیلر
تیلر یکی از ادوات کشاورزی برای کاشت و تهیه زمین است. این دستگاه مشابه با تراکتور ولی در ابعاد کوچک است که فعالیتهای مربوط به کاشت، داشت و برداشت را انجام میدهد. تیلر عملیات خاکورزی اولیه همانند شخمزدن، خاکورزی ثانویه همانند روتیواتور زدن، از بین بردت علفهای هرز، سمپاشی، مرزکشی، ایجاد نهر، حمل بار و صافکردن زمین در ابعاد کوچک را انجام میدهد.
تیلر شامل یک موتور دیزلی یا بنزینی است که دارای تیغه است. با حرکت تیلر بر روی زمین، زمین محیای کشت میگردد. از تیلر کشاورزی برای کاشت محصولاتی چون ذرت، گندم، جو، سیبزمینی، خیار، کدو و غیره میتوان استفاده کرد. یکی از کاربردهای مفید تیلر، قابلیت تغییر ارتفاع تیغهها، قابلاستفاده در زمینهای مختلف با عمق و پوشش خاک متفاوت است.
از مزایای تیلر، بهکارگیری از آنها در مابین درختان و زمینهای کوچک به دلیل اینکه معمولاً بیشتر باغات و مزارع در ابعاد کوچکتری هستند و تراکتور قادر به حرکت در آنجا نمیباشد و یا خرید تراکتور مقرونبهصرفه نیست و تیلر گزینه مناسبی برای استفاده است. تیلرها به دلیل سبکتر بودن نسبت به تراکتور هنگام حرکت فشار کمتری به خاک وارد کرده و باعث فشرده شده خاک نمیشود و سهولت در جابهجایی و حمل بار اشاره کرد.
ماشین نشاکار
نشاکاری پرورش بذر گیاهان مختلف در مکانهای جداگانه از مزرعه است که با امکانات تا زمان جوانهزنی و سپس انتقال به زمینهای کشاورزی برای ادامه رشد گیاهان انجام میشود. نشاکاری در دوران قدیم به صورت دستی انجام میشد که هزینه و زمام زیادی را از کشاورزان میگرفت.
با پیشرفت علم و تکنولوژی، دستگاههای پیشرفته کشاورزی اختراع شدند و به همین منظور کشاورزان برای صرف هزینه و زمان، با خرید دستگاه نشاکاری به کاشت نشاهای خود میپردازند.
ماشین نشاکار از خانواده ماشینهای زراعی است که در کشت نشایی مکانیزه کمک بزرگی به کشاورزان میکند. از دستگاه نشاکار برای کاشت انواع نشا همانند نشاء شالی و گیاهان مختلف استفاده میکنند. این دستگاه نشاءها را که در محیط دیگر کشت و پرورش یافتهاند در زمینهای کشاورزی کشت میکند.
انواع نشاکارها به سه دسته مزرعهای، گلخانهای و شالی تقسیم میشوند. نشاکارها از لحاظ مکانیسم به سه دسته نوع دستی، ماشینی نیمه اتوماتیک و ماشینی اتوماتیک تقسیم میشوند.
بدون دیدگاه