بهترین برنامه کوددهی ذرت برای افزایش عملکرد آن
مهم است که کودهای مناسب را به روش صحیح و در زمان مناسب اعمال کنید. مصرف نادرست کود منجر به کاهش عملکرد ذرت و زیان دهی به کشاورز میشود. از دست دادن مواد مغذی و یا هدر رفت کود می تواند به محصول ذرت آسیب برساند. در ادامه به توضیحات بیشتری در رابطه با بهترین برنامه کوددهی ذرت برای افزایش عملکرد آن خواهیم پرداخت. از شما دعوت میکنیم که در ادامه ی این مطلب با تأمین تجارت توانا همراه باشید. تشخيص مرحله نموی گیاه که در آن حداکثر واکنش به حضور یک عنصر غذایی دیده میشود، از راهکارهای مهم در راستای کاهش استفاده از کودهای شیمیایی است.
گیاهان ذرت در مراحل مختلف رشد به مقادیر متفاوتی از مواد غذایی نیاز دارند. برای اینکه گیاه ذرت در زمان نیاز مواد غذایی را دریافت کنند، کود را در زمان مناسب بکار ببرید. زمان مناسب مصرف کود باعث افزایش عملکرد ذرت، کاهش اتلاف مواد غذایی و جلوگیری از آسیب به محیط زیست می شود.
بهترین برنامه کوددهی ذرت
کود مرغی مایع برای ذرت
در شرایط تنش شوری در خاک آهکی، استفاده از کود مرغی و بیوچار حاصل از آن در سطح 1 درصد از خاک مزرعه قادر است ارتفاع گیاه وزن خشک اندام هوایی و ریشه ذرت را افزایش دهد. مقدار بیوچار گفته شده اثر معناداری در این پارامترها ندارد.
بهترین برنامه کوددهی اوره برای ذرت
روش کوددهی اوره اعم از وسط جویچه ای یا نواری یک طرف گیاه یا دو طرف آن نسبت به حالت سرک در زمان 7 برگی شدن ذرت اثر معناداری روی ارتفاع بوته ارتفاع بلال و درصد چوب بلال ندارد. بطوریکه در مطالعه ای میزان ۳ کیلو کود به صورت نواری یک طرف گیاه ذرت، با ۹۰ کیلو نواری ۲ طرف گیاه تفاوت چندانی نداشت.
میزان آبشویی از کود اوره در ذرت، ۹۴ درصد بیشتر از آبشویی از اوره با پوشش گوگردی است. که با توجه به اهمیت نیتروژن در کشت، نه تنها ذرت دچار کمبود میشود، بلکه بخش زیادی از نیتروژن با آبشویی وارد آب های زیر زمینی شده و در صورت مصرف به عنوان آب شرب مشکلات جدی را برای مصرف کنندگان ایجاد میکند.
مصرف نانو کودهای بیولوژیک برای ذرت
در تمامی سطوح استفاده از نیتروژن شیمیایی در خاک و همچنین استفاده از ازتوباکتر می تواند سرعت رشد محصول و سرعت جذب خالص را افزایش دهد. مصرف سدوموناس فلورسنس و ازتوباکتر موجب افزایش تعداد در ردیف دانه ذرت، عملکرد دانه ذرت، عملکرد بیولوژیک بیوماس و شاخص برداشت و افزایش وزن هزار دانه ذرت می گردد.
مصرف ورمی کمپوست و ازتوباکتر در خاک موجب افزایش قند تام از جمله گلوکز، فروکتوز و افزایش هورمون های اکسین جیبرلین و سیتوکینین می شود. کود نانو بیولوژیک به میزان 2 کیلو در هکتار، قادر است معادل ۲۰ تن در هکتار کود دامی گاوی، روی درصد عملکرد پروتئین دانه ذرت اثر گذار باشد.
اثر کودهای زیستی بر عملکرد و کیفیت دانه ذرت
گیاهان از ابتدایی ترین مراحل رشدی خود برای داشتن محصول بهینه به میزان مناسبی از فسفر نیاز دارند. اما استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی موجب آلودگی محیط زیست می شود. از این رو امروزه استفاده از کودهای زیستی به عنوان جایگزین برای کودهای شیمیایی فسفاته، در کانون توجه قرار میگیرد.
مطالعات نشان داده است که میزان موفقیت در استفاده از کود زیستی به رقم و ژنوتیپ گیاه وابسته است، و درصد پاسخگویی ارقام مختلف به کود زیستی میتواند متفاوت باشد. ولی با این حال به منظور کاهش هزینه ها و آلودگی محیط زیست میتوان از کود زیستی به عنوان جایگزین مناسب کودهای شیمیایی در مزارع ذرت بهره جست.
پسماندهای کارخانه شکر به عنوان اصلاح کننده خاک ذرت
می توان از پسماندهای کارخانه شکر نیز به عنوان اصلاح کننده خاک و جایگزین بخشی از کود شیمیایی در راستای کاهش مصرف آن استفاده کرد. کاربرد پسماندهای کارخانه شکر به مقدار ۳۰ تن در هکتار بر روی افزایش فسفر قابل جذب گیاه اثر معناداری دارد و مقدار نیتروژن کل خاک را نیز به میزان تقریبا ۲ برابر افزایش می دهد. به علاوه، بدون اثر شور شدن خاک، باعث افزایش معنی دار مقدار مواد آلی خاک نیز می شود.
بهترین زمان مصرف کود پتاس برای ذرت
استفاده همزمان از سولفات پتاسیم و کودهای بیولوژیکی محرک رشد، اثر بهتری در افزایش عملکرد ذرت دارد. بنابراین به منظور متعادل نمودن سطح پتاسیم موجود در خاک و دستیابی به عملکرد مطلوب با توجه به آزمایش خاک استفاده از هر دو در کنار هم توصیه میشود.
بیکربنات آب و یا خاک می تواند غلظت پتاسیم ریشه و اندام هوایی را در ذرت کاهش دهد، ولی در ذرت شیرین میتواند عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه را تحت تاثیر قرار دهد. اثرات مثبت این ماده در غلظت ۳۰ میلی گرم در لیتر مشاهده می شود و غلظت های بیشتر آن اثر معکوس دارد.
اثر محلول پاشی نانو اکسید روس و سیلیس بر عملکرد ذرت
محلول پاشی نانو اکسید روی به همراه نانو اکسید سیلیس از کاربرد مجزای هر یک موثرتر است و میتواند رشد و عملکرد ذرت را بطور چشمگیری افزایش دهد. از طرفی مصرف نانو کودهای روی و سلیس نیز در مقایسه با کودهای معمولی کود و سیلیس کاریایی بیشتری در بهبود عملکرد دانه ذرت دارند.
اثر کود سیلیکون بر عملکرد کیفی ذرت
در خاک های آهکی، کمبود آهن یک اختلال شایع است که در طیف وسیعی از گیاهان مناطق خشک و نیمه خشک مشاهده میشود. سیلیکون باعث بهبود رشد گیاه ذرت و کاهش عوامل تنش زای زیستی و غیر زیستی می شود. کمبود آهن موجب کاهش کلروفیل، کاروتنوئید، پروتئین و افزایش مالون دی آلدئید و پرولین آزاد ذرت میشود.
حضور سیلیکون در گیاهان ذرت دچار کمبود آهن، باعث ترمیم و تخفیف اثرات ناشی از کمبود آهن میشود. سیلیکون را می توان به میزان ۱.۵ میلی مولار از منبع سیلیکات سدیم تامین نمود. محلول پاشی ۱.۵ میلی مولار سیلیکون می تواند مقدار پروتئین دانه ذرت را افزایش دهد.
گیاه ذرت به دلیل سرعت رشد زیاد، نیاز غذایی بالایی هم دارد. کود نانو آهن به میزان ۲ گرم بر لیتر و ترکیب مایکوریزا و 50 درصد سوپر فسفات تریپل در مرحله ۶ برگی ذرت باعث افزایش چشمگیر عملکرد و صفات رشدی در ذرت میشود. اگرچه محلول پاشی آهن و روی در شرایط تنش خشکی تاثیر معنا داری روی وضعیت ذرت دانه ای ندارد، اما مطالعات نشان داده است که محلول پاشی آهن در قالب سولفات آهن، روی ذرت سینگل کراس ۷۰۴ میتواند تا حدی ارتقاع بوته و تعداد دانه در بلال و عملکرد بیولوژیک ذرت را افزایش دهد.
اثر مقدار و زمان مصرف کود نیتروژن بر عملکرد دانه ذرت
افزایش نیتروژن در کشت ذرت، برخی ویژگی های علوفه مثل وزن خشک برگ ذرت و وزن خشک بلال را افزایش می دهد. کشت ماشک گل خوشه ای به عنوان کشت اول و کود سبز و تامین کننده نیتروژن خاک اثر مثبتی بر این جریان دارد. میزان آبشویی نیترات علاوه بر اثر آن در عملکرد محصول ذرت و افزایش کارایی مصرف آب و کود، از نظر زیست محیطی نیز اهمیت دارد. هرچه میزان کود مصرفی و آبیاری کم تر باشد، میزان آبشویی نیز کمتر خواهد بود.
محققان معتقد اند با تخمین میزان نیتروژن خاک و خصوصیات آن در طول فصل رشد، میتوان عملکرد محصول را تخمین زد. پژوهشهای انجام شده در این زمینه نشان می دهد که در طول فصل رشد، تنفس میکروبی در خاک های تحت تیمار کود بیولوژیک نیتروکسین و سپس کود آلی، دارای بیشترین مقدار هستند. روند تغییرات نیتروژن و هدایت الکتریکی خاک عکس یکدیگر اند و از طریق اندازه گیری EC می توان میزان نیتروژن خاک را در همان منطقه تخمین زد.
همچنین بین روند تغییرات PH و درصد نیتروژن خاک نیز تا حد زیادی مشابهت و همبستگی مثبت وجود دارد. از طرفی با افزایش میزان هدایت الکتریکی (EC) خاک، میزان عملکرد دانه ذرت کاهش می یابد. پس بنابراین می توان با اندازه گیری هدایت الکتریکی خاک میزان عملکرد ذرت را برآورد کرد.
اثر نانو کودها بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت
علی رغم استفاده از کود آهن و روی، مطالعات نشان میدهد که محلول پاشی ذرات نانو نقره روی ذرت میتواند عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه را تحت تاثیر قرار دهد. اثرات مثبت این ماده در غلظت ۳۰ میلی گرم در لیتر مشاهده شده و غلظتهای بیشتر آن اثر معکوس دارد.
محلول پاشی نانو اکسید روی به همراه نانو اکسید سیلیس از کاربرد مجزای هر یک موثرتر است و میتواند رشد و عملکرد ذرت را بطور چشمگیری افزایش دهد. از طرفی مصرف نانو کودهای روی و سلیس نیز در مقایسه با کودهای معمولی کارایی بیشتری در بهبود عملکرد دانه ذرت دارند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با برنامه کوددهی ذرت برای افزایش عملکرد محصول با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه