اقلیم و الگوی کاشت ارقام ذرت اگری مکس (AGRIMAX)
نکات مهم کاشت ذرت
شرایط آب و هوایی بسیار متنوع و مناسبی که در کشور ایران برای تولید ذرت وجود دارد، و از طرفی وجود تنوع و سازگاری وسیع گیاه ذرت، کشت در اکثر مناطق و اقلیم های (گرم، معتدل و سرد) کشور را میسر می سازد. کشت ذرت در هر اقلیم باید براساس طول دوره رشد و اهداف مورد نظر (دانه ای، علوفه ای) انتخاب رقم و گروه رسیدن آن (دیررس، متوسط رس و زودرس) نیز به شرایط هر منطقه بستگی دارد. در غیر اینصورت علاوه بر افت کمی و کیفی محصول ذرت، کشت پاییزه (گندم یا کلزا) و غیره با تاخیر مواجه خواهد شد.
به عنوان مثال بعد از برداشت گندم در مناطق معتدل (مثل مناطق معتدل استان فارس) اگر ارقام دیررس (KSC 704) کشت گردد قبل از رسیدن فیزیولوژیک با سرما مواجه خواهد شد و سبب کاهش کمی و کیفی محصول می گردد. بنابراین ارقام مناسب برای مناطق فوق و مشابه آن هیبریدهای زودرس تر و با دوره رشد محدودتر خواهد (بسته به مدت تاخیر FAO 300-600).
کشت مداوم باریک برگ ها به صورت متوالی (ذرت بعد از گندم و گندم بعد از ذرت) سبب تخلیه خاک می گردد.
کشت ذرت در اقلیم معتدل
- تاریخ کاشت: ذرت بیشتر در کشت دوم، کشت می گردد، بنابراین تاریخ کاشت بلافاصله بعد از برداشت گندم و تهیه زمین خواهد بود، و در کشت اول با مناسب شدن درجه حرارت خاک.
- انتخاب رقم: در کشت دوم (بعد از گندم و جو) بسته به دوره رشد و نمو منطقه (متوسط رس یا زودرس) و در کشت اول ارقام دیررس و در کشت های تاخیری ارقام متوسط رس مناسبند.
کشت ذرت در اقلیم گرم
- تاریخ کاشت: در مناطق گرم کشور بدلیل جلوگیری از همزمانی دوره زایشی گیاه با درجه حرارت بالا، کشت با تاخیر انجام می شود.
- انتخاب رقم: برای جلوگیری از تاخیر در کشت گندم پاییزه و برداشت ذرت با رطوبت مناسب چنانچه هدف برداشت دانه باشد؛ ارقام متوسط رس توصیه می گردد و ارقام دیررس بهتر است به منظور علوفه ای کشت شوند.
- کشت ذرت در اقلیم سرد
- تاریخ کاشت: در اقلیم های سرد، ذرت به عنوان کشت اول کشت می گردد. بعد از گرم شدن و رسیدن درجه حرارت خاک در سه روز متوالی به 12-10 درجه سانتی گراد کشت انجام می شود.
- انتخاب رقم: بسته به مناطق مختلف و دوره رشد و نمو هر منطقه (دیررس، زود رس و متوسط رس) توصیه متفاوت است.
انتخاب زمین برای کاشت ذرت اگری مکس (AGRIMAX)
کاشت ذرت در خاک هایی با عمق کافی که نرم و قابل نفوذ باشند، امکان پذیر است. ذرت در خاک هایی با اسیدیته بین 6 تا 7 قادر به رشد بوده و محصول قابل توجهی تولید می نماید. از نظر شوری خاک، ذرت در خاک هایی با دامنه شوری 4-1 میلی موس بر سانتی متر مربع رشد می کند.
در خاک هایی که شوری آنها بیشتر از 4 میلی موس بر سانتی متر مربع باشد. باید میزان بذر را افزایش داد. اما در خاک هایی با شوری بیشتر از 6 میلی موس بر سانتی متر مربع، کشت ذرت از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد ولی باید سایرمحصولات مانند سورگوم را جایگزین کشت نمود.
تهیه بستر (خاک ورزی) مناسب ذرت اگری مکس
- استفاده از ساقه خرد کن قبل از بکارگیری گاو آهن در صورتیکه بقایای محصول قبلی خشبی بوده و در عملیات تهیه بستر و کاشت بذر مشکل ایجاد کند.
- زیرشکنی به عمق 55 سانتی متر (درصورت نیاز, هر چهار سال یکبار).
- حداقل عمق شخم 25 سانتی متر و سپس استفاده از دیسک و چنگک.
- تسطیح زمین با استفاده از تسطیح کن یا لِوِلِر (دو مرحله عمود بر هم) .
** توصیههای موسسه فنی و مهندسی در هر منطقه باید مد نظر گرفته شود.
عملیات کاشت ذرت اگری مکس
- ایجاد جوی پشته (فارو) بوسیله فاروئر.
- استفاده از ردیف کار پنوماتیک.
عمق کاشت مناسب ذرت اگری مکس
عمق مناسب کاشت بسته به نوع خاک، شرایط جوی، درجه حرارت محیط، زمان کاشت، بافت خاک، عمق خاک زراعتی، درصد رطوبت زمین و اندازه بذر، بین 7-4 سانتی متر است. حداقل عمق را می توان در خاک های سنگین و حداکثر عمق را در خاک های خشک-گرم و سبک انتخاب کرد.
در نواحی بسیار گرم می توان عمق دانه را حدود 15 سانتی متر به منظور کسب رطوبت کافی و جلوگیری از خسارت ناشی از تابش آفتاب انتخاب نمود.
تاریخ کاشت مناسب ذرت اگری مکس
با توجه به اینکه ذرت گیاهی گرما دوست است، زمانی که درجه حرارت خاک به 12 -10 درجه سانتی گراد رسید؛ می توان اقدام به کشت نمود. از طرفی عمده کشت ذرت به عنوان کشت دوم بعد از برداشت گندم و یا در بعضی از مناطق که بیشتر مشکل آب آبیاری دارند.
بعد از قطع آب گندم و جو (مثل خراسان) انجام می شود، بنابراین تاریخ کاشت باید براساس رقم مورد کشت، نوع اقلیم و زمان مناسب کشت بعدی (پاییزه) به نحوی تعیین گردد تا با سرمای زودرس بهاری مواجه نشود.
بدون دیدگاه