اهمیت کیفیت آب مورد استفاده در سمپاشی بر عملکرد آفت کش‌ها

در مورد عدم تاثير آفتكش ها روي آفت دلايل زيادي وجود دارد كه از جمله انتخاب سم نامناسب، میزان مصرف ناكافي سم، سمپاشي در زمان نامناسب يا شرايط نامساعد آب و هوايي پيش بيني نشده، مشكلات مربوط به دستگاه سمپاش و، كيفيت آب مورد استفاده در سمپاشي مي باشد. در این مقاله از تامین تجارت توانا با ما همراه باشید تا از تاثیر کیفیت آب بر آفت کش‌ها، کیفیت سمپاشی و اقدامات جهت اصلاح شرایط و کیفیت آب سمپاشی اطلاعات بیشتری کسب نمایید.

تاثیر کیفیت آب بر عملکرد آفت کش‌ها

سختی آب می تواند با اثر روی آفتکش ها اثرات منفی در کارایی آنها داشته باشد. مولکول های آفتکش با بار منفی به یون های با بار مثبت مانند یون های آهن، کلسیم و منیزیم موجود در آب سخت جذب می شوند. پیوند آفتکش ها با این مواد معدنی مولکول هایی را می سازد که دیگر نمی توانند و یا با سرعت بسیار پایین تر وارد بدن آفت و یا گیاه هدف می شوند و در نتیجه این فرایند باعث اختلال در فعالیت بیوشیمیایی آفتکش می شوند. این پیوند در موارد زیادی نیز باعث رسوب مواد مؤثره آفتکش در مخزن سمپاش و یا موجب انسداد نازل سمپاش می شود.

تحقیقات نشان داده است که کاتیون های موجود در آب سخت از طریق پیوند با فرمولاسیون آمینی علف کش توفوردی سبب تشکیل رسوب بر روی جداره لوله ها و خروجی های سمپاش شده و موجبات گرفتگی آنها را فراهم می آورند. لازم به ذکر است که تاثیر کیفیت آب بر کارایی آفت کش ها بستگی به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنها دارد.

اسیدیته یا pH آب نیز یکی از فاکتورهای تاثیر گذار بر کیفیت آفتکش های محلول در آب است. میزان بالای pH و سختی آب با هم عمل کرده و سبب کاهش اثربخشی آفت کش ها می شود. میزان بالای pH سبب تجزیه آفت کش شده و غلظت بالای کاتیون ها در این مرحله با عوامل تجزیه شده آفت کش اتصال برقرار می کند که مجموعاً سبب کاهش اثر بخشی آفت کش روی گیاه هدف خواهد شد. عموماً برای آفت کش ها pH آب بین 4 الی 7 مناسب است.

برخی از حشره کش ها و قارچکش ها به هیدرولیز قلیایی حساس هستند و در محیط های آبی قلیایی دارای pH بالا از خود نوعی برهمکنش به نام هیدرولیز قلیایی نشان می دهند که موجب کاهش میزان تأثیر ماده موثره حشره کش می گردد. سرعت این هیدرولیز بستگی به ماهیت شیمیایی حشره کش pH مخلوط آب و حشره کش و طول مدت زمانی که آفت کش در تماس با آب مورد نظر است، دارد. ماهیت قلیایی آب ها بیشتر مربوط به یون های بیکربنات (CO3) و کربنات (HCO2) موجود در آب می باشد.

 

اهمیت کیفیت آب مورد استفاده در سمپاشی بر عملکرد آفت کش‌ها

حساسیت برخی آفت کش ها به pH بالای آب بسیار زیاد است، به طوریکه به ازای هر یک درجه افزایش pH میزان شکسته شدن سم ۱۰ برابر افزایش می یابد. ترکیبات حشره کش در مقایسه با قارچ کش ها و علف کش ها نسبت به پدیده هیدرولیز حساس تر هستند و در میان حشره کش ها سرعت هیدرولیز ترکیبات ارگانوفسفره و کاربامات در آب های قلیایی بیشتر است. میزان بالاتر یا پایین تر از حد بهینه pH با تاثیر مستقیم بر نیمه عمر محلول سمی، بر کیفیت و اثر بخشی سم مؤثر است.

اقدامات جهت اصلاح شرایط و کیفیت آب سمپاشی

  • ذرات جامد معلق در آب

اینکه آب مورد استفاده برای سمپاشی از یک چاه و یا منبع آب سطحی باشد، وجود ذرات جامد معلق در آن می تواند منشاء مشکلاتی از جمله برای دستگاه سمپاش باشد. برای رفع این مواد جامد می توان از روش رسوب گذاری و یا صاف کردن استفاده نمود. در روش رسوب گذاری آب مورد استفاده برای مدتی بلا استفاده می ماند تا ذرات معلق در آن ته نشین شوند. در روش صاف کردن آب مورد نظر از فیلترهایی به منظور جداکردن ذرات جامد معلق در آن عبور داده می شود. برای مشاهده احتمال وجود ذرات معلق در آب می توان از ظروف شیشه ای شفاف استفاده نمود.

  • مواد معدنی حل شده در آب استفاده

کیفیت آب سختی و pH میتواند در بین منابع مختلف آب بسیار متفاوت باشد، لذا بررسی کیفی آب های مورد برای سمپاشی بسیار ضروری است. برای این کار می توان از آزمایشگاه های کنترل کیفی آب و یا کیت هایی که بدین منظور در بازار وجود دارد، استفاده نمود. معمولا سازمان های آب و یا مراکز بهداشت پایش های منظمی برای اطلاع از کیفیت آب مناطق تحت پوش خود انجام می دهند. در این توان بدون هزینه از اطلاعات موجود آنها برای اطلاع از کیفیت آب مورد استفاده برای سمپاشی استفاده نمود.

به هر حال نتایج بررسی تست آب می تواند پایه و اساس تصمیم گیری ما برای اینکه آب مورد نظر برای سمپاشی مناسب است یا خیر، باشد. آب مناسب آبی است که تاثیر آفتکش را به حداکثر ممکن برساند. بعضی از فرمولاسیون های آفتکش ها دارای اصلاح کننده های آب در خود هستند که باعث می شود بتوانند با شرایط متفاوت آب تطابق داشته باشند. اما تعداد زیادی از آفتکش های فرموله شده فاقد این مواد بوده و نیازمند بکارگیری اصلاح کنندهای آب هستند. در این شرایط توجه به برچسب آفتکش برای نحوه استفاده از آن ضروری است.

راهکار‌های افزایش کیفیت آب و اثر بخشی بهتر سمپاشی بطور خلاصه

  1. کسب اطلاعات آب منطقه
  2. عدم استفاده از آب‌های کدر و با حرارت بالا
  3. استفاده و ذخیره سازی آب باران به دلیل داشتن مناسب ترین PH
  4. استفاده از همه محلول آفت کش در تانک
  5. استفاده از آب‌های نرم با PH کمی اسیدی
  6. بکارگیری توصیه‌های روی برچسب آفت کش‌ها

 

اهمیت کیفیت آب مورد استفاده در سمپاشی بر عملکرد آفت کش‌ها

توصیه ها

استفاده از اصلاح کننده های آب در شرایط ذیل توصیه می شوند:

  1. در صورتیکه روی برچسب آفتکش، کاربرد اصلاح کننده خاصی برای آب توصیه شده باشد.
  2. در صورتیکه برچسب آفتکش توصیه خاصی در خصوص کیفیت آب مورد استفاده برای کاربرد آفتکش کرده باشد.
  3. آب با دامنه pH بین ۴ برای کاربرد حشره کش ها، قارچ کش ها و اغلب علف کش ها مورد نیاز است. علف کش های گروه سولونیل اوره معمولا عملکرد بهتری در آب با pH بین ۸-۷ دارند. آفتکش هایی که کمی خاصیت اسیدی دارند، به شرایط آب با سختی بالا حساس تر هستند.
  4. برای پایین آوردن و تثبیت pH آب می توان از عوامل بافری کننده استفاده نمود. از بعضی اسیدها مانند اسيد سولفوریک نیز می توان برای پایین آوردن pH استفاده نمود. اما اغلب علاوه بر خطرات ایمنی اگر دقت لازم نشود، با اندک اسید اضافه مقدار pH به صورت غیر قابل کنترل آید. در برخی موارد از اسیدهای آلی جهت پایین آوردن pH استفاده می شود، اما باید توجه نمود که اسیدهای آلی توانایی کاهش سختی آب را ندارند.
  5. سولفات آمونیم ترکیبی است که برای اصلاح سختی آب موثر است. اما باید توجه نمود که pH آن در حد خنثی و یا اندکی اسیدی است و تاثیر چندانی در پائین آوردن pH و کمک به افزایش نیمه عمر آفتکش ندارد. از طرف دیگر میزان استفاده از آن در مقایسه با سایر عوامل کاهنده زیاد است. در صورت استفاده از سولفات آمونیوم برای اصلاح سختی آب، بهتر است ابتدا آب سخت به صورت جداگانه با سولفات آمونیوم تیمار شود. سپس از این آب برای تهیه محلول سمی استفاده شود.
  6. بهترین راه اصلاح pH و سختی آب استفاده از تنظیم کننده هایی است که بر پایه اسید سولفوریک ساخته شده اند، ولی معایب آن را ندارند. این تنظیم کننده ها با تبدیل یون های مثبت موجود در آب سخت عمدتا یون های کلسیم و منیزیم به نمک های غیر محلول یا کم محلولتر به کاهش سختی آب کمک کرده و با توجه به پایین بودن pH خود موجب پایین آمدن pH آب نیز می شوند.

در ایران ترکیبات مختلفی تحت عنوان اصلاح کننده pH و سختی آب در بازار وجود دارد، اما با توجه به اینکه هنوز مقررات مشخصی برای بررسی و تائید رسمی آنها توسط سازمان حفظ نباتات وجود ندارد. لذا توصیه می شود نتایج حاصل از بکارگیری این مواد را در حالت اضافه کردن به آب و در حالت بدون استفاده از آنها خودشان آزمایش کنید.

 

اهمیت کیفیت آب مورد استفاده در سمپاشی بر عملکرد آفت کش‌ها

تعیین میزان آب مصرفی، سموم و کودها در سمپاشی

به طور کلی آفتکش های مورد استفاده در سمپاشی ها، به شکل های پودر خیس شونده، پودر های محلول، امولسیون و مایعات غلیظ وجود دارند. این سموم یا کود ها را قبل از استفاده باید با آب رقیق نمود. مقدار دقیق آب مصرفی برای رقیق کردن سموم یا کود ها به سطح مورد مصرف (هکتار)، کامل پوشش دادن اندام گیاهی و نوع دستگاه سمپاش بستگی دارد. با مشخص شدن میزان آب مصرفی می توان میزان سموم و یا کود های توصیه شده در هر هکتار را به آن مقدار آب تعیین شده اضافه نمود.

کالیبراسیون فرایند اندازه گیری و تنظیم آب مصرفی در هر هکتار می باشد. سمپاش ها را باید کالیبره نمود تا نیاز باغ یا مزرعه به آب در پوشش کامل گیاه تعیین گردد. سرعت حرکت سمپاش عامل مهم در تعیین میزان آب مصرفی در سطح مورد نظر می شود. برای تعیین میزان آب مصرفی در سمپاشی، سمپاش را از آب پر کرده و با توجه به سرعت حرکت و نوع نازل و فشار سمپاش یک سطح معین را سمپاشی کنید و مشخص کنید که در سمپاشی این مساحت معین چه مقدار آب مصرف شده است و سپس بر اساس یک هکتار مقدار آب لازم را تعیین کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *