دستورالعمل داشت ارقام ذرت اگری ‌مکس (AGRIMAX)- بخش دوم

داشت ارقام ذرت اگری ‌مکس


دستورالعمل داشت ارقام ذرت اگری ‌مکس (AGRIMAX)- بخش دوم 

کنترل علف های هرز ذرت

کنترل علف های هرز در مزارع ذرت، شامل روش هایی است که به طور مستقیم یا غیر مستقیم, آنها را در مزرعه مهار می کند و عبارتند از:

  1. مبارزه مکانیکی
  2. مبارزه زراعی
  3. مبارزه شیمیایی

مبارزه مکانیکی

  • استفاده از کولتیواتور( با تیغه های ثابت یا دوار)
  • مرحله اول قبل از 4 برگی شدن ذرت (ارتفاع 10 تا 15 سانتی متری ذرت).
  • مرحله دوم 7 تا 10 روز بعد, بسته به شرایط رشد گیاه زراعی و علف های هرز.
  • از انجام کولتیواتور در خاک مرطوب و پس از اینکه ذرت به ارتفاع 50 سانتی متری می رسد خودداری گردد.

انجام سه بار کولتیواتور به فاصله 10 روز از هم معادل مبارزه شیمیایی در کنترل علف های هرز  يک ساله است.

مبارزه زراعی

رعایت اصول به زراعی در هنگام کاشت:

  1. کاهش فواصل ردیف کاشت تا حد ممکن
  2. کاشت به موقع در اسرع وقت و در عمق مناسب
  3. رعایت تراکم مناسب و سطح سبز یکنواخت

رعایت اصول به زراعی در هنگام داشت:

  1. مصرف کودهای اصلی به میزان کافی و به موقع ( به شکل کود کاري یا مصرف نواری در صورت امکان).
  2. مصرف کودهای میکرو به شکل محلول پاشی.(جدول شماره یک)
جدول شماره یک : نحوه مصرف عناصر غذایی به صورت محلول پاشی(تغذیه ذرت و مصرف بهینه کود دبیرخانه طرح ذرت فروردین 82)
عنصر غذایی زمان محلول پاشی ماده مصرفی غلظت محلول ملاحظات
ازت هنگام رشد سریع, هنگام رشدو نمو دانه ها اوره مقدار2/4 کیلوگرم در 100 لیتر آب در خاک های بسیارشور سبب افزایش عملکرد ذرت دانه ای می شود.
پتاسیم هرزمان نیترات پتاسیم مقدار10 کیلوگرم در 100 لیتر آب  
منیزیم یک ماه پس از سبز شدن سولفات منیزیم مقدار5 تا 10 کیلوگرم در 1000 لیتر آب در محصولاتی مثل ذرت برای جلو گیری از کلروز برگ موثر است.
آهن یک ماه پس از سبز شدن, پس از گل دهی سولفات آهن مقذار5 کیلوگرم در 1000لیترآب  
منگنز یک ماه پس از سبز شدن, پس از گل دهی سولفات منگنز مقذار5 کیلوگرم در 1000لیترآب با سولفات روی در دو نوبت یاد شده همراه با یک کیلوگرم آهک مرده مخلوط و داده شود.
روی یک ماه پس از سبز شدن, پس از گل دهی سولفات روی مقدار 2 تا 3 کیلوگرم در 1000لیتر آب  
مس در مرحله به ساقه رفتن سولفات مس مقذار5 کیلوگرم در 1000لیترآب با یک کیلوگرم آهک مرده مخلوط و داده شود.
بر هرزمان ولی بهترین زمان قبل از گلدهی اسید بوریک مقدار 2 تا 5 کیلوگرم در 1000لیتر آب  

 

  1. آبیاری منظم و به میزان کافی بدون زیاده روی.
  2. استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار به ویژه قطره ای در صورت امکان.

رعایت اصول به زراعی در هنگام برداشت:

  1. قطع گل آذین علف های هرز کنترل نشده قبل از به بذر نشستن.
  2. رعایت تناوب مناسب مثلاً ذرت + کلزا، در کنترل علف های هرز باریک برگ ذرت, موثر است.

مبارزه شیمیایی

استفاده از علف کش ها به شکل پیش کشتی, پیش رویشی و پس رویشی.

نکته: در صورت مصرف پیش رویشی یا پس رویشی می توان با مصرف نواری علف کش بر روی ردیف ها (یک نوار 40 سانتی متری) در مصرف علف کش صرفه جویی کرد ولی کنترل علف های هرز داخل جوی ها با کولتیواتور ضروری است.

 

جدول شماره 2: علف کش های مورد استفاده در زراعت ذرت

نام عمومی نام تجاری مقدار مصرف زمان مصرف
باریک برگ ها و برخی پهن برگ ها
آلاکلر لاسو 5 لیتر قبل از کاشت مخلوط با خاک یا بلافاصله بعد از کاشت
استاکلر سورپاس اسنیت 5/3 75/2 لیتر قبل از رویش ذرت و علف هرز
ای پی تی سی ارادیکان 6-4 لیتر قبل از کاشت و مخلوط با خاک
پهن برگ ها و برخی باریک برگ ها
آترازین گزاپریم 5/1- 1 کیلو قبل از کاشت مخلوط با خاک و بلافاصله بعد از کشت
سیانازین بلادکس 3 کیلو قبل از رویش ذرت و علف هرز
فورام سولفورون اکوئیپ 2 لیتر 4- 3 برگی ذرت
نیکو سولفورون کروز 2 لیتر 4- 3 برگی ذرت
پهن برگ کش
توفوردی یو 46 دی 5/1 -1 لیتر 7- 5 برگی ذرت

 

نکته:

  • آترازين ماندگاري زيادي در خاک دارد که باعث محدوديت تناوبي مي شود.
  • آلاکلر و استو کلرها معمولاً در مخلوط با آترازين به کار مي روند تا کارآيي بيشتري داشته باشند.
  • شستشوي ادوات سمپاشي با استفاده از مواد شوينده پس از مصرف توفوردي ضروري است.
  • برخي علف کش هاي ديگر را که براي ساير محصولات به ثبت رسيده اند نيز مي توان در ذرت استفاده کرد ولي می بايست با نظر يک کارشناس خبره باشد.
  • مصرف علف کش ها در سال هاي خـــشک نسبت به سال هاي مرطوب حائز شرايط ويژه اي  است که بايد به آن توجه شود.
  • مبارزه با قياق و پيچک در يک مزرعه آلوده با استفاده از روش کشت تاخيري امکان پذير است: ابتدا آبياري شده و سپس شخم زده مي شود، بعد از سه هفته انتظار جهت سبز شدن علف هاي هرز متعاقباً با مصرف رانداپ حداکثر تا 7 روز بعد مي توان کشت را انجام داد.
  • در صورتي که آلودگي بسيار زياد است، مصرف مجدد رانداپ 5  روز بعد از نوبت اول انجام شده و حداکثر 7 روز بعد کشت شود.

آفات و بیماری های ذرت

1- بیماری سیاهک معمول ذرت

این قارچ هر ساله در مناطق ذرت خیز کشور در اندام های مختلف ذرت خسارت زیادی می زند. قارچ بیمارگر در اندام های مختلف گیاه تولید بیماری می کند. علاوه بر خسارت مستقیم بیمارگر در گیاه، این قارچ با تولید توکسین اثرات زیانباری روی سلامت عمومی دارد. این قارچ سطح انتشار وسیعی دارد و بیماری های مهمی چون مرگ گیاهچه، پوسیدگی ساقه و پوسیدگی بلال را ایجاد می کند.

روش مبارزه به صورت مکانیکی

کنترل:

با توجه به بررسی های گرفته به منظور کاهش آلودگی و کنترل بیماری پوسیدگی فوزایومی خوشه ذرت موارد زیر توصیه می گردد:

  1. بقایای گیاهی بعد از برداشت ذرت جمع آوری گردد شخم عمیق و مدفون ساختن بقایا نیز تا حدودی موثر است.
  2. مبارزه با علف های هرز (در صورت مبارزه مکانیکی به گیاه صدمه وارد نشود).
  3. مبارزه بموقع و موثر با آفات ذرت در منطقه بخصوص ساقه خوار اروپایی و هلیوتیس، که شیوع بیشتری دارند، صورت گیرد.
  4. استفاده از بذر سالم و ضد عفونی شده جهت کشت.
  5. تنش های وارده به گیاه از جمله عوامل مهم در شروع و گسترش بیماری فوزاریومی بلال است. در این میان تنش خشکی به خصوص پس از ظهور کاکل اهمیت خاصی دارد و باید با یک برنامه منظم آبیاری، این گونه تنش ها را به حداقل رساند.
  6. مصرف بیش از اندازه کود ازته و مصرف اندک کود پتاسه مقاومت گیاه را در برابر بیماری کم می کند.
  7. برداشت طوری صورت گیرد که حداقل صدمه به بذر وارد شود. کمباین ها با ایجاد ترک در بذر، راه ورود قارچ فوزاریوم را هموار می کنند. در صورت امکان از ماشین های مخصوص برداشت ذرت استفاده گردد.
  8. تراکم بوته متناسب با مقدار توصیه شده برای هر رقم باشد. تراکم بیش از حد، سبب افزایش رطوبت و مهیا شدن شرایط مناسب برای رشد و توسعه بیشتر قارچ می شود.
  9. استفاده از ارقام مقاوم.
  10. برداشت ذرت به محض اینکه رطوبت بذر اجازه دهد، باید صورت گیرد. طبق یک برنامه زمان بندی مشخص ابتدا مزارع آلوده برداشت گردد، تا از توسعه بیشتر آلودگی ممانعت بعمل آید. رطوبت زیر 18% برای خوشه و 13تا 15درصد  برای بذر در هنگام برداشت مناسب می باشد.
  11. از انبار کردن بذور کپک زده باید جداً خودداری کرد.
  12. تاریخ مناسب کشت ذرت در منطقه مشخص گردد.
  13. گاهی کشت زود هنگام سبب می شود گیاه از زخم های حاصل توسط حشرات بگریزد و لذا میزان بیماری کاهش یابد.

2 – ويروس کوتولگي زبر ذرت (Maize Rough Dwarf Virus)

از مهم ترين ويروس هاي ذرت مي باشد که طي سالهاي 1382 به صورت وسيع در برخي مناطق استان فارس مشاهده شد.

  •  علائم بيماري:

کاهش رشد بوته ها و کوتاه ماندن و راست  ايستادن برگها، توليد برجستگي هاي کوچک در پشت  برگ هاي آلوده، کوتولگي شديد در مراحل اوليه رشد، حذف جوانه انتهايي و خشک شدن بوته ضخيم شدن ساقه ذرت آلوده، کوتاه شدن فاصله ميان گره ها و کتابي شدن ساقه.

ويروس عامل بيماري از خانواده Reoviridae  بوده و توسط زنجيرهاي خانوادگي Delphacidae مانند striatellus Laodelphax منتقل مي گردد. با روش هاي مکانيکي يا به وسيله بذر انتقال نمي يابد، در بدن زنجره تکثير شده و از طريق تخم به نسل هاي بعدي منتقل مي گردد.

  • کنترل:

  1. همزماني کشت در يک منطقه و جلوگيري از طولاني شدن تاريخ کاشت
  2. تاخير در تاريخ کشت (20-15 روز نسبت به عرف منطقه) در صورت امکان
  3. ممانعت از همجواري مزارع ذرت با مزارع برنج
  4. سمپاشي علف هاي هرز حاشيه مزارع عليه علف هاي هرز ناقل بيماري زيرا حشره ناقل در زيرخاشاک و بين علف هاي هرز دائمي زمستان گذراني مي کنند.
  5. در صورت نياز ضد عفوني بذور قبل از کاشت با سم گاچو (به نسبت 750 گرم تا يک کيلوگرم براي صد کيلوگرم بذر) يا سم کروزر (750 ميلي ليتر تا يک ليتر براي صد کيلوگرم بذر)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *