آموزش کاشت و پرورش فلفل دلمه ای + نکات کلیدی
کاشت فلفل دلمهای اغلب بهصورت نشاء (غیرمستقیم) انجام میشود. با اینحال از روش کشت مستقیم در مزرعه نیز میتوان استفاده کرد. از مزایای روش کشت غیرمستقیم میتوان به استقرار کامل و یکنواخت گیاه در زمین اشاره کرد. با آموزش کاشت و پرورش فلفل دلمه ای + نکات کلیدی آن در این مطلب آشنا شوید.
در این روش ابتدا ظرف نشاء را آماده کنید. سینی نشاء را از خاک حاصلخیز و مرغوب پر کنید. سوراخی به عمق 1 سانتی متر در خاک ایجاد کنید و بذر را درون آن قرار داده و با خاک پر کنید. ظرف نشاء را در یک جای گرم قرار دهید. دمای مناسب برای کاشت و پرورش فلفل دلمه ای ۲۱ تا ۲۶ درجه سانتی گراد است.
فلفل دلمه ای روزانه به 6 تا 8 ساعت آفتاب مستقیم نیاز دارد. از کاشت فلفل دلمه ای در کنار محصولات بلندتر مانند ذرت که جلوی نور خورشید را می گیرند خودداری کنید.
-
جوانه زنی بذر فلفل دلمه ای
جوانهزنی بذر فلفل دلمه ای حدود 1 الی 2 هفته پس از کاشت اتفاق میافتد. برای جوانه زنی بذرهای فلفل دلمه ای، آنها را به مدت چند ساعت در آب خیس کنید. برای جوانه زنی سریع تر می توانید آب گرم روی بذرها بریزید. آب گرم باعث زودتر شکستن پوسته بذر می شود. سپس بذرهای فلفل دلمه ای را در مکانی با آفتاب کامل و خاک مرطوب زهکشی شده بکارید.
پس از کشت گیاهچه فلفل دلمه ای در زمین اصلی و رشد ساقه و تولید 12-10 برگ، اولین گل روی گیاه ظاهر میشود. اولین گل حدود 1/5 الی 2 ماه پس از کشت پدیدار شده و رشد و گلدهی بهطور پیوسته در سراسر طول عمر گیاه ادامه مییابد.
-
فواصل کاشت فلفل دلمه ای
فواصل کاشت فلفل دلمه ای روی تعداد گره، تعداد گل و میوه و میزان ویتامین ث اثر گذار است. بر اساس تحقیقات به عمل آمده بیشترین میزان ویتامین ث، کلروفیل و کاروتنوئید در فواصل کشت ۶۰ در ۶۰ و همراه با پوشش پلاستیکی مشکی در برابر زمین بدون پوشش، بدست آمده است.
آموزش پرورش نشاء فلفل دلمه ای + نکات کلیدی
پرورش نشاء فلفل دلمه ای با توجه به مزایای فراوان آن نسبت به کشت مستقیم بصورت صنعتی رو به گسترش است. در سالهای اخیر استفاده از مواد شیمیایی برای افزایش کیفیت نشاء در برخی کشورها ممنوع شده است. یکی از روشهای بی خطر بهبود کیفیت نشاء فلفل دلمه ای، تغییر در کیفیت نور است.
افزایش نور قرمز به نور سفید موجب تولید گیاهان کوتاهتر با ساقه های قطور تر میشود. نور آبی اثر یکسان و حتی قوی تری به کاهش ارتفاع و سطح برگ گیاه فلفل دلمه ای دارد. افزایش قطر گیاه، در صد وزن خشک، میزان کلروفیل و پرولین از دیگر نتایج کاربرد نور آبی است.
همچنین باعث افزایش درصد گیرایی نشاءهای فلفل دلمه ای در مزرعه، جلو افتادن گلدهی، میوه دهی و افزایش عملکرد می شود. در مجموع آمیختگی دو نور قرمز و آبی با نسبت بالاتر نور قرمز، برای تولید نشاء فلفل دلمه ای مرغوب از زمان جوانه زنی تا زمان انتقال به زمین توصیه میشود.
-
آبیاری نشاء فلفل دلمه ای
آبیاری 2 روز در میان نشاءهای فلفل دلمه ای نسبت به آبیاری هر روز و یک روز در میان بعد از انتقال به زمین اصلی، باعث افزایش سطح برگ گیاه فلفل دلمه ای می شود. آبیاری یک روز در میان نیز رشد گیاه فلفل دلمه ای را به طور عمومی افزایش میدهد.
خاک مناسب برای کاشت فلفل دلمه ای
خاک های لومی شنی غنی از مواد مغذی با زهکشی بالا، که رطوبت را تا اندازهای در خود نگه میدارند، برای رشد فلفل دلمهای مناسب است. همچنین از فلفل دلمه ای در برابر بیماری ها و آفات محفاظت می کند. فلفل دلمه ای در خاکی با سطح pH متعادل (6.5 تا 7) رشد مطلوبی دارد.
خاک مناسب برای کاشت فلفل دلمه ای باید از عمق، حاصلخیزی و زهکشی مناسبی برخوردار باشد. اگر فلفل دلمه ای را در گلدان کاشت می کنید، خاکی با زهکشی بالا انتخاب کنید، تا زیر گلدان، آب جمع نشود.
آموزش آبیاری فلفل دلمه ای
فلفل دلمه ای نیاز به آبیاری عمیق، حدود یک تا دو اینچ در هفته دارد. اما در صورت لزوم باید دو بار در روز آبیاری کنید. آبیاری را تا حد امکان متعادل نگه دارید. شرایط تنش آبی باعث ایجاد فلفل دلمه ای های تلخ و آبیاری بیش از حد می تواند ریشه ها را خفه کند یا منجر به پوسیدگی انتهای شکوفه ها شود.
آبیاری به روش قطره ای بهترین روش آبیاری در کاشت و پرورش فلفل دلمه ای است. آبیاری بیش از حد یا خیلی کم منجر به مشکلات قارچی و باکتریایی می شود. برای جلوگیری از خیس شدن شاخ و برگ در طول شب، در اوایل روز فلفل دلمه ای را آبیاری کنید.
گیاه فلفل دلمه ای به رطوبت حساس بوده و بالا یا پایین بودن رطوبت منجر به ریزش گلها و برگها میگردد. همچنین فلفل دلمهای به طول روز حساس است. شدت نور کم باعث ریزش گل شده و در نتیجه افزایش شدت نور در طول دوره گلدهی باعث افزایش عملکرد فلفل دلمه ای میگردد.
-
استفاده از سوپر جاذب ها در آبیاری فلفل دلمه ای
در مواقعی که آبیاری کافی نباشد و نیاز آبی گیاه به طور کامل تامین نشود، استفاده از کانی زئولیت میتواند با حفظ و نگهداری آب در خود، کمبود آب را جبران نماید و وزن میوه فلفل دلمه ای را به ایده آل خود نزدیک کند.
بهترین نتیجه زمانی حاصل می شود که 5 درصد سوپر جاذب در خاک مخلوط باشد و نیاز آبی گیاه به طور کامل برطرف شود. بررسی ها نشان داده است که سطوح بالای سوپر جاذب میتواند کمبود آب را جبران کند و گلدهی و عملکرد فلفل دلمه ای را به عنوان یک گیاه حساس به کم آبی، بالا ببرد.
نحوه هرس فلفل دلمه ای + نکات کلیدی
نحوه هرس و نگهداری تعداد شاخه اصلی و یا میوه های روی شاخه اصلی و فرعی، بر عملکرد و صفات کیفی فلفل دلمه ای اثر دارد. در هرس فلفل دلمه ای، حذف بیش از حد گلها باعث کاهش مواد جامد محلول در میوه میشود. حذف ۴۰ درصد از برگهای گیاه فلفل دلمه ای، سبب افزایش مواد جامد محلول میوه و ویتامین ث فلفل دلمه ای میشود. افزایش هرس باعث افزایش ضخامت پریکارب یا گوشت دیواره میوه فلفل دلمه ای می شود.
هرس بوته ها بصورت ۴ شاخه و نگهداری میوه روی شاخه های اصلی و فرعی، به علت عدم تاثیر بر کیفیت میوه و افزایش عملکرد، برای ارقام فلفل دلمه ای نارنجی و قرمز پیشنهاد میشود.
بهترین کود برای کاشت فلفل دلمه ای
-
کود ورمی کمپوست
مخلوط ۵۰ درصد ورمی کمپوست با خاک بهترین اثر را روی ارتفاع گیاه و ۲۵ درصد ورمی کمپوست بیشترین سطح برگ را سبب می شود. مصرف همزمان کود شیمیایی و ۲۵ درصد ورمی کمپوست باعث افزایش وزن تر شاخساره، تعداد برگها، بیومس بخش هوایی و عملکرد گیاه فلفل دلمه ای میشود.
-
کود نیتروکسین برای کاشت و پرورش فلفل دلمه ای
کود نیتروکسین موجب تثبیت ازت و حل کننده فسفات شده و در میان کودهای بیولوژیک نام برده شده، بهترین انتخاب جهت تامین نیازهای گیاه فلفل دلمه ای از نظر رفع نیاز ازت است.
کود نیتروکسین قابلیت استفاده در شرایط آب و هوایی خشک و شور را دارد. به این صورت که با جبران میکروارگانیسم های خاک، موجب افزایش رشد و قوام گیاهان می شود و هیچگونه اثر ناخوشایند و نامطلوبی در محیط طبیعت و بر روی انسان یا حیوان ندارد. اما همانند دیگر کودهای بیولوژیک به نور خورشید حساس بوده و عملیات کوددهی بایستی دور از نور خورشید و در مکان های سایه دار انجام شود.
-
محلول پاشی اسید جیبرلیک
محلولپاشی اسید جیبرلیک به میزان 0/5 میلی گرم بر لیتر، فارغ از تعداد دفعات پاشش، در زمان ظهور میوه فلفل دلمه ای و ۱۵ روز بعد از آن باعث افزایش عملکرد بوته، تعداد میوه در هر بوته، بازارپسندی، افزایش قطر، وزن، ضخامت گوشت، سفتی بافت و وزن خشک میوه، محتوای اسید آسکوربیک، ظرفیت آنتی اکسیدانی، مقدار کلروفیل میوه، ارتفاع بوته، طول میانگره، سطح برگ و تعداد شاخه فرعی میشود. همچنین درصد پوسیدگی گلگاه و میزان آفتاب سوختگی میوه فلفل دلمه ای را نیز کاهش میدهد.
-
محلول پاشی کلرید کلسیم
محلولپاشی کلرید کلسیم 0/5 درصد، در زمان ظهور میوه فلفل دلمه ای و ۱۵ روز بعد از آن، باعث افزایش سفتی میوه، ضخامت گوشت و مقدار کلروفیل میشود. همچنین درصد آفتاب سوختگی و پوسیدگی گلگاه را کاهش میدهد. اما در اندازه میوه و عملکرد گیاه تغییری ایجاد نمیکند. بطور کلی اعمال هر دو تیمار باعث بهبود خصوصیات کیفی و کمی فلفل دلمه ای میشود.
بیشتر بدانید:
بدون دیدگاه