نکات حرفه ای در کاشت و پرورش گوجه فرنگی

نکات حرفه ای کاشت و پرورش گوجه فرنگی

کاشت و پرورش گوجه فرنگی به عوامل متعددی از جمله خاک مناسب برای کاشت گوجه فرنگی، نیاز آبی، ph خاک و … بستگی دارد. همچنین رشد گوجه فرنگی تاثیر پذیری مستقیمی از نحوه تغذیه و رسیدگی کشاورز دارد. با ما همراه باشید تا با نکات حرفه ای در کاشت و پرورش گوجه فرنگی آشنا شوید.

نکات حرفه ای کاشت و پرورش گوجه فرنگی
نکات حرفه ای کاشت و پرورش گوجه فرنگی

ساده ترین روش کاشت و پرورش گوجه فرنگی، تهیه نشاء و بازکشت آنها می باشد. اما اگر علاقمند به تولید ارقام متنوع گوجه فرنگی هستید میتوانید از روش کاشت بذر گوجه فرنگی در گلخانه یا شاسی های گرم و سرد استفاده نمایید.

کاشت و پرورش گوجه فرنگی

نحوه کاشت بذر گوجه فرنگی

برای کاشت بذر گوجه فرنگی ابتدا گلدان مناسب از نظر اندازه را انتخاب کرده و ترکیب خاک لازم را به آن اضافه کنید. امروزه یکی از ترکیبهای رایج خاک برای کاشت، شامل یک بخش خاک، یک بخش پیت ماس و یک بخش ورمی کولایت است. در مرحله بعد و برای کاشت بذر، ۶ تا ۸ هفته پیش از آخرین یخبندان بهاره می توانید بذر کاری را آغاز نمایید.

بهترین زمان کاشت گوجه فرنگی

پس از رویش دانهال (مرحله نونهالی) و پدیدار شدن ۲ سری از برگ های گیاه گوجه فرنگی (۴ برگی شدن) باید نشاءهای جوان را به گلدانی بزرگتر جابجا کنید. دانهال ها در فرآیند رویش، نیازمند گرما و نور کافی هستند. بنابراین آنها را در مکان نورگیر بگذارید و یا اگر می خواهید از نور مصنوعی یاری بگیرید، منبع نور را در بلندی ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتری بالای گیاهان قرار دهید تا رشد آنها را فراهم کند.

بهترین زمان کاشت و پرورش گوجه فرنگی
بهترین زمان کاشت گوجه فرنگی

برای سازگار کردن این دانهال، بایستی آنها را روزانه چند ساعت در هوای آزاد (ابتدای بهار) قرار دهید. هنگامی که دمای هوای بیرون در ۱۳ درجه سانتیگراد یا کمی بیشتر پایدار ماند، می توان نهال بذرها را در فضای بیرون کشت کرد.

قیم گذاری گوجه فرنگی

برای پاکیزه نگهداشتن و حفاظت بوته های گوجه فرنگی در برابر بیماریها، بایستی بوته ها را با قیم، تور و یا شبکه داربست نگهداری کرد. گونه های رونده تا زمانی که توسط یخبندان نابود نشده اند، معمولا به رشد خود ادامه می دهند. بنابراین به داربست هایی تا بلندی 5/1 تا 4/2 متر نیاز دارند تا از آلودگیهای خاک در امان باشند.

خاک مناسب برای کاشت گوجه فرنگی

بهترین اسیدیته پی اچ خاک برای رشد ایده آل گوجه فرنگی میان ۵.۸ تا ۷ است. البته گوجه فرنگی توانایی سازگاری با خاکهایی که اندکی بازی هستند را نیز دارد. اگر بافت خاک شما شنی یا رسی باشد، میتوانید با مخلوط کردن مواد آلی و کمپوست گیاهی تا عمق ۵ تا ۷ سانتیمتری برای بهبود ساختمان خاک جهت کاشت گوجه فرنگی اقدام نمایید.

خاک مناسب برای کاشت و پرورش گوجه فرنگی
خاک مناسب برای کاشت گوجه فرنگی

بهترین راه پیش از کشت هر گیاهی آزمایش خاک توسط آزمایشگاه است. از کاربرد کود ازته بیش از حد پرهیز کنید، زیرا توده برگ و رویش گیاه گوجه فرنگی افزایش یافته و تولید میوه آن کاهش می یابد.

نحوه آبیاری گوجه فرنگی

بهترین شیوه آبیاری در کاشت و پرورش گوجه فرنگی، داشتن یک برنامه آبیاری منظم و ثابت است. با این کار از بروز بیماریهای رایج گوجه فرنگی مانند پیچیدگی انتهایی برگ، پوسیدگی انتهایی میوه و ترک های نامنظم در ساقه منتهی به میوه میتوان جلوگیری کرد.

نحوه آبیاری گوجه فرنگی در کاشت و پرورش آن
نحوه آبیاری گوجه فرنگی

به عنوان یک دستور کلی باید مطمئن شوید که گیاه گوجه فرنگی شما حداقل ۲.۵ سانتیمتر آب در هفته دریافت می کند. بهترین زمان آبیاری گیاه گوجه فرنگی صبح زود است، زیرا از شیوع بیماری ها و سوختگی برگها نیز جلوگیری می شود.

نکات حرفه ای نگهداری از گوجه فرنگی

1- استفاده از مالچ های (خاکپوش) ارگانیک

خاکپوشهای ارگانیک مانند خرده چوب و چیپس چوب، برگها، کاه و کلش، چیده های علفی و چمنی عاری از علفکش و سموم بسیار بهترند. زیرا این مواد به راحتی تجزیه شده و باعث افزایش مواد آلی خاک و بهبود ساختمان خاک برای کاشت و پرورش گوجه فرنگی می شوند.

<yoastmark class=

کاربرد مالچ (خاکپوش) دارای مزایای زیر است:

  • حفظ رطوبت گیاه
  • محافظت گیاهان بوته ای کوتاه قامت از افتادن روی خاک و تماس مستقیم با خاک
  • جلوگیری از پاشیدن گل و لای آبیاری بر روی گیاه و میوه های گوجه فرنگی
  • پرهیز از رواج بیماری ها
  • کنترل علفهای هرز
  • خنک نگهداشتن خاک در هوای گرم

2- حذف پاجوش ها

پاجوشها را در زمان قیم گذاری قطع کنید، زیرا عامل تحلیل جریان انرژی در گیاه گوجه فرنگی میباشند. بنابراین حذف آنها اگرچه تولید میوه را قدری کاهش میدهد، ولی سبب زودرسی میوه های باقیمانده میشود.

نکات نگهداری از گوجه فرنگی
نکات حرفه ای نگهداری از گوجه فرنگی

همچنین در زمان هرس مراقب باشید که میزان زیادی از برگها حذف نشوند، زیرا میزان انرژی تولیدی گیاه کاهش یافته و طعم و مزه میوه نیز کاهش می یابد.

مبارزه با بیماری بادزدگی گوجه فرنگی (Tomato Late Blight)

این بیماری از بیماریهای رایج قارچی گوجه فرنگی است. راه های جلوگیری و مبارزه با آن عبارتند از:

  • افزودن مالچ
  • تناوب کشت
  • قیم گذاری و پرورش داربستی
  • همچنین میتوان از تیمار سولاریزاسیون و سود بردن از دمای آفتاب برای نابودی این بیماری و سایر عوامل بیماری زا استفاده کرد.

افزایش ماندگاری گوجه فرنگی 

  • برای افزایش ماندگاری، گوجه فرنگی ها باید در مکان خشک و خنک و دمای بالاتر از 12 درجه سانتی گراد نگهداری شوند. زیرا دمای کمتر سبب میشود که گوجه ها به تدریج طعم خود را از دست بدهند.
افزایش ماندگاری گوجه فرنگی
افزایش ماندگاری گوجه فرنگی
  • برداشت میوه های گوجه فرنگی در پیک رسیدگی، سبب افزایش ماندگاری مزه و حفظ مواد غذایی آن می شود. برای آنکه بوته هایی ضخیم با ساقه هایی استوار داشته باشید، دانهال ها را در برابر وزش ملایم پنکه یا فن قرار دهید. زیرا نسیم ملایم باعث تقویت و قدرتمندی بوته میشود.

نکات حرفه ای در کاشت و پرورش گوجه فرنگی

  • در پرورش گوجه فرنگی بهتر است از کود گیاهی ارگانیک یا کمپوست سترون شده گیاهی به میزان کافی استفاده شود. برای کاشت و پرورش گوجه فرنگی، آبیاری زمینی (کرتی) را بکار ببرید و از ریختن آب بر روی بوته ها خودداری کنید.
  • گذاشتن لیمو ترش در محدوده باغ گوجه فرنگی سبب جلوگیری از شیوع بیماریهای باد زدگی، لکه قارچی، بلایت و پوسیدگی گلگاه (Blossom End Rot) میشود.
  • با خرد کردن پوسته تخم مرغ و افزودن آن به خاک میتوان کلسیم مورد نیاز گوجه فرنگی را تامین کرد و از پوسیدگی انتهایی میوه جلوگیری نمود.
  • انتهای یک بطری ۱.۵ یا ۲ لیتری را بریده و آن را وارونه درون خاک در نزدیکی گیاه گوجه فرنگی قرار دهید. هنگامی که بخواهید بوته را آبیاری نمایید، آب را به درون بطری بریزید. در نتیجه آب به تدریج و مستقيما به ناحیه ریشه میرسد و محیط آن را به میزان مناسبی آبیاری می کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *