انواع سم آفت کش مناسب برای کشاورزی

انواع آفت کش مناسب برای کشاورزی


آفت کش ها، ترکیب یا مخلوطی از چند ماده شیمیایی هستند که برای جلوگیری، از بین بردن، دور کردن و یا کاهش دادن جمعیت حشرات، جوندگان، نماتدها، قارچ ها، علف های هرز، … و میکروارگانیسم هایی که آفت شناخته می شوند، مصرف می شود. آفات می‌توانند به عنوان هر ارگانیسمی که بیماری‌ های گیاهی را ایجاد می‌کنند، تعریف شوند. در واقع، سموم کشاورزی، مواد شیمیایی هستند که توسط کشاورزان و باغداران به منظور جلوگیری از تأثیر آفات بر رشد و بهره‌وری محصولات کشاورزی استفاده می شوند. در این مقاله از تامین تجارت توانا به تعریف سموم کشاورزی و خصوصیات آنها، معرفی انواع سموم آفت‌کش های مناسب برای کشاورزی و عوامل موثر در بازدهی بهتر آفت کش ها می پردازیم.

سموم کشاورزی

سموم کشاورزی به منظور کنترل آفاتی که محصولات کشاورزی را تحت تأثیر قرار می‌دهند، به کار می‌روند. این سموم بر اساس حوزه عمل شامل علف‌کش‌ها، حشره‌کش‌ها، قارچ‌کش‌ها، حلزون کش، جلبک کش، موش کش، کنه کش، نماتدکش و باکتری کش هستند، که در این دسته علف‌کش‌ها تا ۸۰ درصد از کل سموم دفع آفات را تشکیل می‌دهند.

برخی از سموم کشاورزی با قابلیت باقی ماندن برای مدت زمان طولانی در محیط(دوره کارنس بالا)، مانند سموم موریانه‌زایی که در داخل خاک استفاده می‌شوند، با پایداری بالا تولید شده و اثرات گذاری خود را به مدت طولانی حفظ می‌کنند. اگر این آفت‌کش‌ها به اشتباه استفاده شوند، می‌توانند به آلودگی خاک و منابع آبی منجر شده و صدمات غیر قابل جبرانی ایجاد کنند.

تا سال 1996، برخی از آفت‌کش‌ها غیرقابل تجزیه بودند و اثرات آنها در محیط زیست باقی می ماند و سموم DDT و Dieldrin از آن دسته بوده‌اند. این مسئله حاکی از ضرورت داشتن تخصص در استفاده از آنها و نیاز توسعه آفت‌کش‌های تجزیه پذیر با عملکرد بسیار موثر و زمان کوتاه است که پس از کنترل آفات، بدون ایجاد آلودگی محیطی، به مواد بی‌ضرر تجزیه شوند.

نکته: بین آفت کش و سم تفاوت وجود دارد. سم هر ماده ای است که روی موجودات زنده اثر زیان بار دارد. هر ماده ای که روی موجودات زنده اثر بگذارد را نمی توان به عنوان آفت کش مصرف نمود. مثلا بسیاری از ترکیبات آلی و معدنی، سم هستند، ولی شرایط لازم یک آفت کش را ندارند، در عین حال باید گفت بسیاری از آفت کش ها، سم هستند. در حقیقت بسیاری از آفت کش ها از بین ترکیبات سمی انتخاب می شوند و در اغلب موارد بویژه در سال های اخیر آفت کش ها به گونه ای برگزیده می شوند که در دوزی که برای آفت(هدف) سمی هستند، برای انسان، جانوران اهلی و بندپایان مفید، سمی نباشند.

سموم کشاورزی و آفت کش ها

سموم کشاورزی و آفت کش ها به گروهی از مواد شیمیائی گفته می شود که به منظور نابود ساختن و یا کنترل جمعیت انواع آفت ها از قبیل انواع حشرات، علف های هرز، عوامل بیماریزا و امثال آن تهیه و تولید می شود و می بایست حین عمل سمپاشی از صدمه به گیاهان غیر هدف جلوگیری نمود.

همچنین برخی از آفت‌کش‌ها بسیار سمّی هستند و ممکن است مدت زمان طولانی در محیط باقی بمانند و باعث آلودگی خاک، منابع آبی و مزارع کشاورزی مجاور شوند. بنابراین در صورت نیاز به استفاده از آفت کش ها، بهتر است به کارشناسان دفع آفات مراجعه نمود تا آفت یا آفات شناسایی شده و با توجه به نوع آفت، سم مختص آن طبق دستورالعمل مناسب بکار گرفته شود.

انواع سموم کشاورزی و آفت کش ها

فرمولاسیون سموم به دو شکل کلی تقسیم می شوند:

  1. جامد:  پودری، دانه‌های گرانول ،کریستال و قرص
  2. مایع: محلول و امولسیون

بیشتر سموم به خصوص در ایران با این فرمولاسیون ها عرضه می شوند:

1- مایع غلیظ امولسیون شونده (EC)

بیشتر آفت کش ها در ایران با این فرمولاسیون عرضه می شوند و به صورت یک مایع غلیظ است که با آب رقیق می شود. مانند: فوزالون- دلتامترین

2- امولسیون روغن در آب (EW)

ماده فعال در این فرمولاسیون در آب نامحلول است برای همین به شکل امولسیون در آب فرموله می‌شود. به لحاظ زیست محیطی و سم شناسی، فرمولاسیون EW مورد قبول‌تر از EC است.

3- پودر قابل حل در آب (SP)

در این فرمولاسیون آب به آسانی در آب حل شده و یک محلول حقیقی زلال به وجود می آورد. مانند استامی پراید.

4- پودر یا گرد (D)

قدیمی ترین نوع فرمولاسیون است که روش مصرف ساده ای دارد مانند گل گوگرد

5- پودر وتابل (WP)

در اصل گردی است حاوی ماده موثره که با ماده خیس کننده همراه است مانند اکسی کلرور مس

6- سوسپانسیون کنسانتره آبدار(SC)

غلیظ و کرم مانند است و در نازل ها گرفتگی ایجاد نمی کند. مانند: نیکوسولفورون، هگزاکونازول

7- فرمولاسیون ULV

برای مصارف کشاورزی، بهداشتی و سم پالشی جنگل ها از اینگونه فرمولاسیون استفاده می شود.

8- افشانه ها (AE)

قوطی های بسته و تحت فشارند که با فشار دادن دکمه ای ذرات سم وارد فضا می شود. افشانه ها بیشتر روی مگس ها و حشرات فعال در زمان مصرند و اثر دراز مدت ندارند.

9- گرانول ها (G)

دانه های ریز به اندازه 1/0 تا 5/2 هستند که حاوی ماده سمی اند. هسته مرکزی گرانول در حقیقت خاک رس و ماسه است. مانند متالاکسیل

10- فرمولاسیون روان ریز خشک (DF)

شبیه پودر وتابل است با این اختلاف که که ماده موثره جذب دانه های گراونوله شده که به آسانی با آب مخلوط می شود. مانند بن سولوفرون متیل و تیودیکارب

11- فشنگ ندخینی (Fumigants)

در این فرمولاسیون ماده موثره فرار بوده و محیط را پر می کند این فرمولاسیون باید در جای بسته به کار رود.

12- خمیر (PA)

برای مبارزه با آفات داخل دالان درون شاخه ها و تنه گیاهان زندگی می کنند، مصرف می شود.

13- سموم طعمه (Baits)

در مواردی مثل لزوم مبارزه با موش، آبدزدک، حلزون و یا لارو های طوقه بر، به منظور مصرف کمتر سم و اثر بهتر از طعمه مسموم استفاده می شود. طعمه مسموم معمولا از سه قسمت تشکیل می شود: سم- ماده غذایی برای موجود مورد نظر- چسباننده مثل آب یا روغن. مانند متالدهید

انواع سم آفت کش مناسب برای کشاورزی

برخی از مهمترین فرمولاسیون آفت کش ها:

طبقه بندی سموم آفت کش بر اساس ویژگی و نحوه عملکرد

1- طبقه بندی سموم بر اساس نحوه ورود سم به بدن آفات

  • سموم گوارشی: سمومی که از طریق دهان و همراه با مواد غذایی وارد دستگاه گوارش آفت شده و جذب از طریق دیواره لوله گوارش حشرات صورت گرفته و عمدتاً عليه حشرات با قطعات دهانی ساینده بکار می روند.
  • سموم تماسی: از طریق جلد و کوتیکحول وارد بدن آفت یا بیمارگر می شوند. این سموم روی آفات با قطعات دهانی مکنده بسیار موثر هستند.
  • سموم تدخینی : نفوذ بخارات سمی از طریق روزنه های تنفسی آفت باعث از بین رفتن آن می شود و سمومی هستند که بصورت گاز متصاعد می شوند و در محیط های بسته و محدود بهترین پاسخ را دارند.

2- طبقه بندی سموم بر اساس نحوه حرکت در گیاه

  • سموم سیستمیک: ممکن است دارای خاصیت گوارشی، تماسی، تدخینی یا همه آنها باشند. اثرات آفت کشی آنها با شسته شدن از بین نمی رود و تحرک آنها از طریق شیره گیاهی باعث رسیدن سم به قسمت های سم پاشی نشده می شود و بدین طریق تمامی آفاتی را که از داخل و یا خارج از گیاه تغذیه می کنند را از بین می برد. پایداری نسبتاً طولانی در گیاه داشته و معمولاً به دلیل کم بودن خاصیت تماسی و جذب سریع توسط گیاه خطر کمتری برای حشرات مفید دارند.
  • سموم نفوذی یا نیمه سیستمیک: همانند سموم سیستمیک می توانند خواص تماسی، گوارشی یا تدخینی داشته باشند در گیاه جابجایی اندک داشته و بندرت از طریق شیره گیاهی منتقل می شوند. معمولا پس از مصرف خاصیت سمی بیشتری در گیاه ایجاد می کنند.

3- طبقه بندی سموم از لحاظ نوع موجودات زنده

تحت تاثیر حشره کش ها، کنه کش ها، نماتد کش ها، قارچ کش ها، علف کش ها، موش کش ها، حلزون کش ها و غیره.

4- طبقه بندی سموم بر اساس ساختار شیمیایی

ترکیبات معدنی و ترکیبات آلی: ترکیبات آلی طبیعی از جمله روغن های طبیعی و سموم گیاهی و ترکیبات آلی مصنوعی از جمله نظیر ترکیبات کلره کاربامات ها، سموم پایروتیروئید

5- تقسیم بندی سموم از نظر نحوه تاثیر

  • ترکیبات سوزاننده و مسموم کننده (سموم آرسنیکی)
  • سموم تماسی
  • سموم نفوذی
  • سموم سیستمیک
  • سموم میکروبی

6- غلظت و حجم سم

مصرفی در گیاهان زراعی بر حسب واحد وزن یا حجم در واحد سطح و برای سم پاشی درختان بر حسب واحد وزن یا حجم سم در حجم مشخصی از آب باید محاسبه دقیق شود.

خصوصیات یک آفت کش شیمیایی مناسب

  1. روی آفت هدف تاثیر کافی داشته باشد.
  2. روی محصول سمپاشی شده تاثیر نا مناسب نداشته باشد.
  3. روی حشرات مفید اثر سوء نداشته باشند.
  4. از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد.
  5. در محصولات و مواد غذایی طعم و بوی نامطبوع ایجاد نکند.
  6. تحت شرایط جوی مختلف سمیت خود را علیه آفات هدف حفظ کند.
  7. بی خطر برای انسان و دام
  8. در شرایط سمپاشی و نگهداری در محیط اسیدی و قلیایی به سرعت تجزیه نشود.
  9. در اکوسیستم های کشاورزی و غیر کشاورزی و خصوصاً در زنجیره غذایی ایجاد اختلال نکند و روی انواع موجودات از جمله آبزیان زنبور عسل و غیره اثر نامطلوب نداشته باشد.

انواع سم آفت کش مناسب برای کشاورزی

انواع سموم آفت‌کش مناسب برای کشاورزی

آفت‌کش‌ها مواد شیمیایی هستند که برای از بین بردن انواع آفات مورد استفاده قرار می‌گیرند. این سموم می‌توانند شامل مواد شیمیایی یا عوامل بیولوژیکی مانند ویروس، باکتری، ضد میکروب یا ضدعفونی کننده باشند.

سموم آفت‌کش اغلب برای کنترل آفات کشاورزی که به محصولات کشاورزی و دام‌ها آسیب می‌زنند و بهره‌وری مزارع و باغات را کاهش می‌دهند، استفاده می‌شوند. آفت‌کش‌های معروف شامل حشره‌کش‌ها، علف‌کش‌ها، کش‌های جوندگان و قارچ‌کش‌ها هستند که در ادامه به معرفی جامع آنها می پردازیم:

انواع آفت کش ها

انواع آفت کش ها برای از بین بردن و یا دفع حشرات و حیوانات آفت‌زا و در نهایت حفاظت از سلامت گیاهان به کار می‌روند. در ادامه، به معرفی انواع مختلف آفت کش و کارکردهایشان در کشاورزی می پردازیم:

  1. حشره‌کش‌ها: برای از بین بردن کامل حشرات مضر.
  2. علف‌کش‌ها: برای از بین بردن تمامی علف‌های هرز.
  3. جونده‌کش (موش‌کش): برای کنترل، عقیم‌سازی، دورنمودن و از بین بردن جوندگان مثل موش و موش‌خرما.
  4. باکتری‌کش: برای مبارزه با انواع بیماری‌های باکتریایی گیاهی.
  5. نماتدکش: برای مبارزه با ازدیاد و از بین بردن نماتدهای گیاهی خسارت زا
  6. قارچ‌کش‌ها: برای از بین بردن انواع قارچ‌های بیماری‌زا.
  7. لارو‌کش‌ها (تخم‌کش): برای از بین بردن تمامی تخم و لارو حشرات مخرب.
  8. راب‌کش: برای مبارزه و دورکردن حلزون.
  9. جلبک‌کش: برای کم کردن یا توقف رشد جلبک در بخش‌های رشد گیاه یا استخرها.
  10. تدخین (بخورده‌ای): هرگونه ماده فرار و سمّی که برای از بین بردن حشرات، نماتدها و دیگر آفات استفاده می‌شود.
  11. دورکننده پرندگان: برای متواری کردن انواع گنجشکان و دیگر پرندگان از مزارع و باغات.

انواع سم آفت کش مناسب برای کشاورزی

عوامل موثر در بازدهی بهتر سموم آفت کش

1- رطوبت نسبی هوا: بیشتر در جذب سموم سیستمیک و نفوذی اهمیت دارد و در مورد سموم تماسی اثر چندانی ندارد.

2- نور خورشید: مستقیماً بر دوام سم روی سطوح سمپاشی موثر است، زیرا اشعه ماورای بنفش خورشید، باعث شکسته شدن مولکول ماده سمی و در نتیجه کاهش اثر بخشی آن می گردد.

3- جریان باد: باعث جابجایی ذرات سم بیش از 10 کیلومتر در ساعت شده و از طرفی موجب پخش غیر یکنواخت و باد بردگی سموم می شود.

4- ساختمان فیزیکی گیاه: لیز خوردن ذرات سمی در برگ های مومی و همچنین تراکم بالای برگ گیاهان و عدم دسترسی همه برگ ها به سم میزان تاثیر آن را کاهش می دهد.

5- درجه حرارت محیط: دمای بالا می تواند موجب تبخیر ذرات سمی قبل از رسیدن به هدف گردد.

6- غلظت و حجم سم: مصرفی در گیاهان زراعی بر حسب واحد وزن یا حجم در واحد سطح باید محاسبه دقیق شود.

انواع حشره کش ها بر اساس نحوه عملکرد

بدین منظور حشره‌کش‌ها را می‌توان به دو گروه اصلی تقسیم کرد:

1– حشره‌کش‌های سیستمیک: که فعالیت باقی‌مانده یا طولانی‌مدت دارند

2- حشره‌کش‌های تماسی: که هیچ فعالیت باقی‌مانده‌ای ندارند.

این تقسیم‌بندی بر اساس نحوه عملکرد حشره‌کش‌ها صورت می‌گیرد، زیرا آن‌ها می‌توانند حشرات را کشته یا آن‌ها را غیرفعال سازند.

نحوه عملکرد حشره‌کش‌ها بر اساس اینکه آیا حشره‌کش مورد نظر حشرات را کشته یا آن‌ها را غیرفعال سازد، در درک این مسئله نقش دارد که آیا حشره‌کش برای گونه‌های غیرمرتبط مانند ماهی، پرندگان و پستانداران سمّی است یا خیر. این نحوه تفکیک می‌تواند در انتخاب حشره‌کش مناسب و حفظ ‌محیط زیست موثر باشد.

انواع سم آفت کش مناسب برای کشاورزی

مهم ترین انواع حشره کش ها و کاربرد آنها

1- اتیون (Ethion)

  • حشره کش و کنه کشی تماسی است.
  • موارد و راهنمای مصرف: کنه های تار عنکبوتی، شته، شپشک های سپردار، تریپس لارو پروانه ها، زنجرک ها، آفات مکنده و دیگر حشرات در درختان میوه دانه دار و هسته دار مرکبات تاکستان ها، سبزیجات، گیاهان زینتی، پنبه، ذرت، سورگوم گیاهان خانواده کدوئیان، توت فرنگی، چمن و دیگر محصولات. محلول پاشی به نسبت 1/5 تا 2 در هزار به همراه روغن برای سمپاشی درختان میوه در حال استراحت در زمستان برای از بین بردن تخم حشرات و کنه ها و شپشک ها مصرف می گردد.

2- آزينفوس متیل (Azinphos-methyl)

  • حشره کش و کنه کش تماسی گوارشی با اثر تخم کشی است.
  • موارد و راهنمای مصرف: کرم خاردار پنبه 5 لیتر در هکتار، لیسه در درختان میوه، کرم سیب در سیب، به، آلو، پسیل گلابی، شپشک های درختان میوه، کرم خوشه خوار و زنجرک مو، سپردار قهوه ای مرکبات، شپشک های مرکبات، سپردار بنفش زیتون 2 در هزار.

کلا برای محیط زیست خیلی خطرناک است.

3- اسپینوساد (Spinosad)

  • حشره کش انتخابی تماسی و گوارشی است.
  • موارد و راهنمای مصرف: کرم غوزه در پنبه 250-200 میلی لیتر در هکتار. با مشاهده اولین پوره یا حشره بالغ باید سمپاشی را شروع کرد. 2 الی 3 بار سمپاشی در برنامه کنترل شیمایی به فاصله 7 روز از همدیگر برای کنترل سریع آفت ضروری است.

4- استامی پراید Acetamiprid

  • حشره کش سیستمیک و نفوذی با فعالیت و تأثیر تماسی و گوارشی است.
  • موارد و راهنمای مصرف مینوز لکه گرد در سیب 0/5 در هزار، پسیل در پسته 250-200 گرم در هزار لیتر آب و کرم سیب 0/5 در هزار در مناطق کوهستانی برای مبارزه با نسل اول کرم سیب.

انواع سم آفت کش مناسب برای کشاورزی

5- اکسی دیمتون متیل (Oxydemeton-methyl)

  • حشره کش سیستمیک تماسی با خاصیت کنه کشی است.
  • موارد و راهنمای مصرف: شته سبز غلات، تریپس، پنبهT زنجرک سبز و زنجرک ناقل بیماری کرلی تاپ و شته در چغندر، شته سبز درختان میوه سردسیری، پروانه میوه خوار پسته، آفات سویا، شته سبز توتون 1 تا 1/5 در هزار یا 0/5 تا 1 لیتر در هکتار بصورت محلول پاشی.

6- ایندوکساکارب (Indoxacarb)

  • حشره کش تماسی گوارشی است.
  • موارد و راهنمای مصرف: کرم غوزه در مزارع پنبه 250-200 میلی لیتر در هکتار .کرم سیب فاصله آخرین زمان سمپاشی تا برداشت محصول 10 تا 21 روز است. برای کنترل کرم غوزه ایندو کارب را در تناوب با یک حشره کش پایروتروئید یا کاربامات به کار می برند.

7- تورینجينسيس (Bacillus thuringiensis)

  • حشره کش باکتریایی گوارشی است که با تولید اسپور و کریستال های پروتئینی باعث مرگ حشره در عرض چند روز می شود.
  • موارد و راهنمای مصرف: کرم سیب، لاروهای سبزیجات (کاهو، انواع كلم ها. خیار و ….)، محصولات گلخانه ای، گیاهان زینتی، پارک ها و فضای سبز جنگل ها

8- پریمیکارب (Primicarb)

  • حشره کش انتخابی سیستمیک ،تماسی تدخینی و نفوذی است.
  • موارد و راهنمای مصرف: شته در توتون، سبزیجات و جالیز؛ شته در رز 0/5 تا 0/7 در هزار. شته ها در سیب انواع لوبیا انواع کلم ها، گندم، جو، چاودار، گلابی، نخود، سیب زمینی، کلزا، ذرت، انواع سبزیجات برگی ریشه ای و میوه ای، گلخانه های زینتی و سبزیجات، شته ها در هسته دارها، شته های آردآلود در هسته دارها، تریپس در سبزیجات
    به محض مشاهده شته ها سمپاشی گردد و در صورت نیاز عمل سمپاشی تکرار شود.

9- دیازینون (Diazinon)

  • حشره کش تماسی نفوذی گوارشی و تنفسی
  • برای کرم ساقه خوار برنج 2 لیتر در هکتار برای نخلیات 1/5 تا 2 لیتر برای چغندر قند 1 تا 1/5 لیتر، علیه کرم سفید ریشه درختان میوه و درختان جنگلی 3 تا 3/5 لیتر علیه لیسه و شته درختان میوه و پسیل گلابی و تریپس مو و شپشک پسته و مرکبات 1 در هزار برای برنج 15 کیلوگرم گرانول 10 توصیه می شود.

10- تری کلرفن (Trichlorfon)

  • حشره کش تماسی و گوارشی است.
  • موارد و راهنمای مصرف: سن های زبان آور در گندم و جو 1/2 کیلو گرم در هکتار مگس در خزانه برنج کرم دانه خوار در آفتابگردان و سویا مگس در پیاز و خربزه، پروانه سفید در کلم کرم غوزه در سبزیجات و جالیز کارادرينا وكرم غلاف خوار در نخود پوستخوار در نارون 250 تا 300 گرم سم و 2/5 لیتر نفت صابون و 100 ليتر آب در مورد پوستخوار نارون به صورت سمپاشی درختان تله با مصرف 250 تا 300 گرم حشره کش و 2/5 لیتر نفت و 250 گرم صابون و 100 لیتر آب توصیه می شود.

11- تیاکلوپراید (Thiacloprid)

  • حشره کش تماسی و گوارشی با خواص سیستمیک است
  • موارد و راهنمای مصرف: سفید بالک در مزارع پنبه 250 – 200 میلی لیتر در هکتار، کرم سیب پسیل پسته 400 – 300 میلی لیتر در هکتار.
    دوره کارنس برای سیب 14 روز، برای سبزیجات 3 روز می باشد.

12- تیودیکارب (Thiodecarb)

  • حشره کش تماسی و گوارشی و سیستمیک است.
  • راهنمای مصرف: کرم غوزه در پنبه 1 کیلوگرم در هکتار، تریپس در پنبه 5 در هزار به روش ضدعفونی بذر، شب پره ها و سخت بالپوشان و ناجور بالان و دوبالان در پنبه، سویا، ذرت، انگور، میوه، سبزیجات و دیگر محصولات 200 تا 1000 گرم در هکتار تیمار بذری 2500 تا 10000 گرم در تن، حلزون و راب ها در غلات و دانه های روغنی.

13- تیومتون (Thiometon)

  • حشره کش و کنه کش سیستمیک است.
  • موارد و راهنمای مصرف محلول پاشی به میزان 1 تا 1/5 لیتر در هکتار برای تریپس، شته سن سبز و سنک در پنبه، زنجرک سبز و زنجرک ناقل کرلی تاپ و شته در چغندر، شته در درختان میوه سردسیری، شته ها و تریپسها و سایر حشرات مکنده در سویا

14- دلتامترین (Deltamethrin)

  • حشره کش تماسی با پایداری زیاد.
  • راهنمای مصرف: مینوزلکه گرد درختان میوه محلول پاشی به نسبت 0/5 در هزار، پوره سن در گندم محلول پاشی به نسبت 300 میلی لیتر در هکتار.
    با مشاهده اولین علائم خسارت سمپاشی باید انجام گیرد و سمپاشی های بعدی به فاصله 14-10 روز بعد بسته به نیاز انجام گیرد. قبل از کاشت خیار در گلخانه ها و مزارعی که مشکل تریپس وجود دارد، سمپاشی ضرورت دارد.

انواع سم آفت کش مناسب برای کشاورزی

15- دی متوات (Dimethoate)

  • حشره کش و کنه کش سیستمیک و تماسی است.
  • موارد و راهنمای مصرف: شته سبز معمولی و شته سمی، غلات آفات پنبه و چغندرقند، شپشک های درختان میوه سردسیری، شته ها، تریپس و سایر حشرات مکنده سویا، نماتد ساقه یونجه و مگس های خربزه و جالیز. همگی یک در هزار این ماده اثر سریع ناک داون داشته و تا 14 روز اثر سیستمیک دارد.

قوی ترین سم حشره کش

قوی‌ترین گروه سموم حشره‌کش کشاورزی به نام نئونیکوتینوئیدها معروف هستند. این دسته از حشره کش های سیستمیک از نظر شیمیایی به نیکوتین شباهت دارند. یکی از مشهورترین نئونیکوتینوئیدها، ایمیداکلوپراید است. این سم حشره‌کش باعث تخریب سیستم عصبی حشرات می شود. از این سم برای مبارزه با آفات مختلف مانند کرم‌ ها و پشه‌ ها به عنوان یک راه حفاظتی اساسی در کشاورزی استفاده می‌شود.

سخن پایانی

سموم دفع آفات در کشاورزی برای کنترل آفات، علف های هرز، هجوم حشرات و بیماری ها استفاده می شود. انواع مختلفی از سموم آفت کش همچون حشره‌کش‌ها، علف‌کش‌ها، قارچ‌کش‌ها و … وجود دارد که هر کدام در برابر آفات خاصی موثر هستند. این سموم به صورت جامد، مایع یا تدخینی تولید می‌شوند و به منظور حفاظت از محصولات و نابودی و یا دفع آفات در مزارع و باغات استفاده می‌شوند.

انواع سم آفت کش مناسب برای کشاورزی

از طرف دیگر آفت کش ها می توانند از طریق استنشاق، بلعیدن یا از طریق نفوذ پوستی از طریق پوست، وارد بدن انسان شوند و باعث سردرد، تاری دید، استفراغ، درد شکم، سرکوب سیستم ایمنی، بیماری های خونی و کبدی، افسردگی، آسم و آسیب عصبی شوند. مواد غیرفعال مانند کلروفرم نیز می تواند خطرات جدی برای کبد و سیستم عصبی ایجاد کند. این اثرات را حیواناتی که در اطراف نهرهایی که آفت‌کش‌ها در آنجا تجمع می‌کنند، نیز می‌توانند تجربه کنند.

ساده ترین راه برای جلوگیری از گسترش و فراوانی سموم کشاورزی آموزش است. اگر کشاورزان بیشتری به خصوص در کشورهای در حال توسعه از خطرات این آفت کش ها اطلاع داشته باشند، در نحوه استفاده از سموم دقت بیشتری می کنند. راه دیگر، اتخاذ برنامه مدیریت یکپارچه آفت کش ها است که بر استراتژی های کنترل آفات مانند حذف قسمت های گیاهی بیمار، تناوب زراعی که ممکن است چرخه زندگی آفات را مختل کند، و کنترل بیولوژیکی مانند استفاده از شکارچیان حشرات تاکید دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *