در اینکه کود دهی از مراحل مهم و ضروری جهت مراقبت از گیاهان آپارتمانی است شکی وجود ندارد؛ اما بایستی در تعیین بهترین زمان کود دهی گیاهان آپارتمانی نیز حداکثر دقت را داشت. کودها حاوی مهمترین عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان از جمله فسفر، نیتروژن و پتاسیم هستند. قبل از کود دهی بهتر است خاک را به دقت بررسی کرده و از این نظر که خاک نیاز به اصلاح یا تغییر ندارد؛ اطمینان حاصل کنید.
به طور کلی برای کوددهی گیاهان آپارتمانی بایستی با نیازهای ویژه در هر گیاه آشنا باشید تا بتوانید از بهترین کود در زمان درست و مقدار مناسب استفاده کنید. در این مقاله از مجموعه مقالات تامین تجارت توانا قصد داریم ضمن بررسی اصول کود دهی، درباره بهترین زمان کوددهی گیاهان آپارتمانی نیز توضیحاتی را ارائه دهیم.
بررسی بهترین زمان کود دهی گیاهان آپارتمانی
گیاهان آپارتمانی برای طراوت و رشد نیاز به کود دهی مناسب دارند. رعایت بهترین زمان برای کود دهی گیاهان آپارتمانی تاثیر بسزایی بر زیبایی، سلامت و از همه مهتر رشد آنها در فضای منزل دارد. زمان مناسب برای کود دهی گیاهان در منزل، وقتی است که در مرحله رشد فعال هستند. این مرحله اغلب از اوایل فصل بهار تا پایان فصل تابستان را شامل می شود.
همان طور که می دانید فصل بهار آغاز رویش اغلب گیاهان است و در این زمان گیاهان آپارتمانی نیاز بیشتری به تغذیه دارند. بدین ترتیب زمان مناسب کود دهی این گیاهان از اواخر فروردین ماه یا اوایل اردیبهشت ماه خواهد بود. سپس در فصل تابستان که از کود دهی اولیه چند ماهی گذشته است، امکان کود دهی دوباره وجود دارد.
کود مناسب در این مرحله بایستی دارای مقادیر کافی از عناصر پتاسیم، فسفر و نیتروژن کافی باشد تا ضمن رشد بهتر گیاهان توانایی آنها را در مقابله با تنش های محیطی را افزایش دهد. به طور کلی، بسته به نوع کودی که استفاده می کنید، می توانید گیاهان خود را هر دو هفته یکبار (هر هفته در میان) یا ماهانه تغذیه کنید. دقت نمایید که پیش از استفاده از هر نوع کودی، حتماً برچسب ارائه شده بر روی بسته کود را مطالعه کنید، زیرا توصیههای مربوط به رقیقسازی و جدول زمانی استفاده از کود ممکن است بسته به برند متفاوت باشد.
به طور معمول فواصل کود دهی بایستی حداقل بین ۴ الی ۶ هفته باشد. اما این زمان با توجه به شرایط ویژه گیاهان آپارتمانی شما از نظر نیازهای محیطی، آبی، دما، میزان نور و… قابل تغییر خواهد بود. در اواخر تابستان و اوایل پاییز بهتر است کود دهی به تدریج کاهش یافته، چرا که رشد گیاهان در این زمان به تدریج کاهش می یابد. بدین ترتیب بهتر است از کودهایی با مقدار نیتروژن کمتر استفاده کنید تا ساختار داخلی این گیاهان تقویت یابد.
گیاهان آپارتمانی و نحوه کود دهی آنها
علاوه بر رعایت بهترین زمان کود دهی گیاهان آپارتمانی، بایستی به نحوه کود دهی این گیاهان نیز توجه داشت. حتماً از کود مناسب گیاهان آپارتمانی استفاده کنید که دارای مقادیر متوازنی از عناصر پتاسیم، فسفر و نیتروژن دارند. به آبیاری قبل از کود دهی و همچنین آبیاری بعد از کود دهی گیاه نیز توجه داشته باشید. رعایت این فرایند از خشک شدن ریشه ها و یا سوختگی آنها جلوگیری می کند.
در هنگام کود دهی حتماً با توجه به دستورات درج شده بر روی بسته بندی، به مقدار کودی که استفاده می کنید، توجه نمایید؛ چرا که زیاده روی در کود دهی باعث آسیب جدی به گیاهان خانگی می شود. بهتر است از کودهای محلول برای گیاهان آپارتمانی و همچنین آبیاری منظم آنها استفاده کنید.
توجه: برای گیاهانی که در محیط های کم نور رشد و پرورش می یابند، کود دهی ضروری نیست. زیرا فعالیت متابولیک آنها کندتر است و آنها به اندازه گیاهانی که تحت دریافت نور بیشتری دریافت می کنند، از مواد مغذی استفاده نمی کنند.
اصول کود دهی و تقویت گیاهان آپارتمانی
بخش گسترده ای از تقویت گیاهان آپارتمانی به فرایند کود دهی آنها ارتباط دارد. این امر در زمانی که گیاه در مراحل اولیه رشد خود قرار دارد، بسیار مهم تر است. در این بخش با اصول کود دهی و تقویت گل های آپارتمانی بیشتر آشنا خواهید شد.
- با توجه به گونه گیاهتان از کود مناسب آن استفاده کنید. به عنوان مثال برای گیاهان خانگی برگ دار بهتر است از کودهایی که دارای مقادیر مساوی از نیتروژن، پتاسیم و فسفر هستند، استفاده شود. همچنین برای گیاهان آپارتمانی دارای گل بایستی از کودهایی با مقادیر فسفر و پتاسیم بیشتر استفاده کنید.
- زیاده روی در کود دهی همان طور که گفته شد منجر به سوختن و مسمومیت ریشه گیاه می شود. بنابراین در صورت عدم اطلاع از مقدار کود مناسب حتی الامکان مقادیر کمی از کود را برای گیاهان خانگی خود استفاده کنید.
- بهترین زمان کود دهی گیاهان آپارتمانی همان طور که گفته شد بهتر است در فصل رشدشان انجام گیرد. همچنین فواصل میان کود دهی را نیز رعایت کنید.
- از کود دهی به گیاهان ناسالم و ضعیف خودداری کنید. هنگامی که گیاه به واسطه آفت دچار بیماری می شود، نباید از کود برای تقویت آن استفاده کنیم. بهتر است زمان کود دهی را به بعد از اصلاح شرایط گیاه و رفع بیماری یا آفت موکول کنید.
چرا کود دهی به گیاهان آپارتمان ضرورت دارد؟
گیاهان آپارتمانی درست مانند دیگر گیاهان زنده در طبیعت برای رشد و حفظ طراوت خود نیاز به تغذیه مناسب دارند. کود به عنوان رکن اساسی در خاک برطرف کننده نیازهای گیاهان آپارتمانی است و بایستی در دوره های مناسب عمل کود دهی برای این گیاهان انجام شود.
دسترسی کمتر گیاهان آپارتمانی به نور موجب کاهش عمل فتوسنتز در آنها و در نتیجه منجر به کمبود انرژی در آنها می گردد. بنابراین با کود دهی مناسب و منظم می توان انرژی لازم را برای رشد و شادابی گیاهان آپارتمانی فراهم کرد. به این ترتیب، وجود عنصر نیتروژن در کودها برای تشکیل ساقه ها و برگ ها ضروری است؛ پتاسیم به منظور حفظ تعادل آب و رشد، فسفر جهت انتقال انرژی و تنومند سازی ریشه ها کاربرد دارند. این سه عنصر به عنوان عناصر اصلی شناخته شده و بایستی از طریق کود به همه گیاهان و از جمله گیاهان خانگی انتقال یابند.
اعداد روی کود به چه معناست؟
حدود 17 ماده مغذی ضروری برای گیاه وجود دارد، اما 3 مورد از آنها به طور برجسته بر روی بسته بندی اکثر کودها به چشم می خورد، نسبت N-P-K هستند: N برای نیتروژن، P برای فسفر و K برای پتاسیم. این عناصر، عناصر مغذی پر مصرف و اولیه مورد نیاز گیاه شما هستند. نسبت N-P-K روی برچسب کود ها ممکن است دارای نسبت های متفاوتی باشد. بنابراین اعداد روی کودها، نشان دهنده محتوای عناصر غذایی پر مصرف کودها هستند (نیتروژن، فسفر و پتاسیم).
هر عدد به معنای درصد مواد مختلف غذایی در کود است. این عناصر غذایی برای تغذیه و رشد گیاهان مهم است و به آنها کمک می کنند تا سلامتی و عملکرد رشدی بهتری داشته باشند. برای مثال، یک کود با اعداد 10-10-10 به معنای داشتن 10% نیتروژن، 10% فسفر و 10% پتاسیم است. معمولا جلوی این اعداد یک نماد TE+ وجود دارد که نشان از وجود عناصر میکرو در این کود دارد. دسته بعدی عناصر کم مصرف هستند و نیاز گیاهان به این عناصر از عناصر ماکرو کمتر می باشد، اما نبودشان باعث بوجود آمدن مشکلات زیادی برای گیاهان می شود. این عناصر شامل منگنز (Mn)، روی (Zn)، مس (Cu)، آهن (Fe)، مولیبدن (MO)، کلسیم (Ca) و بُر (Br) و… می باشند.
برای گیاهان آپارتمانی کود جامد بهتر است یا مایع؟
کودهای مایع و کودهای جامد رایج ترین کودها برای گیاهان آپارتمانی هستند. هر کدام از این کودها مزایا و معایبی دارند و هر دو مواد مغذی ضروری مورد نیاز گیاهان را تأمین می کنند. کودهای جامد که کودهای خشک یا دانه ای نیز نامیده می شوند، مسلماً برای گیاهان آپارتمانی کمتر رایج هستند. رقیق کردن آنها آسان نیست. از طرفی، چون برخی از کودهای دانه ای دارای زمان رهاسازی هستند، می توانند برای گیاه خطر کوددهی بیش از حد داشته باشند یا زمانی که گیاه به دلیل نور کم، رشد کُندی دارد؛ آن را در معرض خطر قرار دهند.
کود جامد معمولاً به شکل کپسولها، قرصها یا گرانولها عرضه میشود و معمولاً برای تغذیه گیاهان با اندازه بزرگتر مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع کود معمولاً برای مدت طولانی در خاک باقی میماند و نیاز به آبیاری مکرر ندارد. از طرف دیگر، کود مایع به صورت محلول در آب قابل استفاده است و معمولاً برای گیاهان کوچک تر (برگهای کوچک تر) استفاده میشود. این نوع کود سریعتر در خاک جذب میشود و به گیاهان این امکان را میدهد تا مواد مغذی را با سرعت بیشتری جذب کنند.
کود شیمیایی برای گیاهان آپارتمانی بهتر است یا ارگانیک؟
انتخاب بین کود شیمیایی و کود ارگانیک بستگی به ترجیحات شما و نیازهای گیاهانتان دارد. هر دو نوع کود مزایا و معایب خود را دارند. کود شیمیایی معمولاً حاوی مواد مغذی مصنوعی است و میتواند به سرعت نیازهای غذایی گیاهان را برطرف کند. همچنین، کودهای شیمیایی ممکن است قابلیت کنترل دقیقتری در ارائه مواد مغذی به گیاهان داشته باشند.
و در آخر…
همان طور که رعایت بهترین زمان کود دهی گیاهان آپارتمانی اهمیت دارد، استفاده از بهترین کود نیز برای این گیاهان بسیار مهم است و تاثیر قابل ملاحظه ای بر سلامتی و رشد آنها دارد. کودهای عمومی با دارا بودن مقادیر مناسبی از فسفر، نیتروژن و پتاسیم از بهترین کودها برای گیاهان آپارتمانی به شمار می آیند.
علاوه بر کودهای شیمیایی، کودهای آلی (ارگانیک) هم برای رشد و تامین انرژی گیاهان آپارتمانی بسیار مناسب هستند. با توجه به اینکه چنین کودهایی از منابع طبیعی تهیه می شوند، ضمن برطرف کردن نیاز عناصر غذایی گیاهان آپارتمانی، به بهبود هرچه بیشتر ساختار خاک بستر کشت آنها نیز کمک می کنند. به طور کلی برای انتخاب کود حتماً به نیازهای گونه گیاه خود توجه داشته باشید و بر این اساس از بهترین کود با مقدار مناسب و در زمان صحیح استفاده کنید.
بدون دیدگاه