کود مرغی از فرآوری فضولات مرغی بدست آمده و به دلیل محتوای بالای مواد مغذی، کاربردهای مختلفی در کشاورزی و باغبانی دارد. با استفاده از کود مرغی نه تنها می توان استفاده از کود های شیمیایی را کاهش داد، بلکه با فرآوری این نوع کود می توان از آلودگی و آسیب به محیط زیست هم جلوگیری کرد. کود فرآوری شده مرغی با اصلاح ساختار خاک، باعث حاصلخیزتر شدن آن شده و با توجه به عدم وجود تخم علف هرز و عوامل بیماریزا در کنار تامین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه، می توان به محصولی با کیفیت و سالم دست یافت. در این مقاله از تامین تجارت توانا به فواید و لزوم استفاده از کود مرغی در مزارع کشاورزی، تشخیص بهترین نوع و نحوه استفاده از آن می پردازیم.
کود مرغی چیست؟
کود مرغی که به عنوان “طلای سیاه” نیز شناخته می شود، یکی از بهترین مواد مغذی است که می توان به خاک مزارع داد. کود مرغی منبع بسیار غنی از مواد آلی و عناصر غذایی مانند کلسیم، منیزیم، ازت، روی، فسفر، پتاسیم، آهن است. بنابراین یک کود آلی قوی است که برای قرن ها در کشاورزی استفاده می شود. سرشار از مواد مغذی از جمله نیتروژن، فسفات و پتاسیم است که برای رشد گیاهان ضروری است.
محتوای بالای مواد مغذی و طبیعت ارگانیک کود مرغی را به یک انتخاب عالی برای کشاورزی ارگانیک تبدیل کرده است. علاوه بر فضولات مرغ، کود مرغ حاوی دیگر مواد از جمله ادرار، پر، غذای باقی مانده، مواد بستر لانه مانند کاه و یونجه، تراشه های کاج یا سرو، علف های خرد شده است و به همین دلیل نسبت NPK در کود مرغ بسیار متفاوت است. کود مرغی اغلب به فرم های خشک، پلت شده و پودر شده در بازار موجود می باشد.
فواید کود مرغی
کود مرغی به عنوان یک کود آلی غیر سنتزی فواید بی شماری دارد:
- با تشکیل هوموس مناسب در خاک علاوه بر محصول دهی با کیفیت، مقدار استفاده از کودهای شیمیایی را نیز کاهش می دهد.
- کود کاملی است که حاوی عناصر درشت مغذی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و همچنین ریزمغذی های مهمی مانند کلسیم مورد نیاز برای رشد سالم گیاه است. علاوه بر این عناصر وجود موادی همچون ازت، اسید اوریک، فیبر و پروتئین نیز در این کود وجود دارد که تشکیل دهنده مجموعه ای کامل از مواد و عناصر مورد نیاز گیاه را شامل می شود. البته این نکته را باید خاطر نشان کرد که میزان این عناصر غذایی در کود مرغی، به نوع و شرایط تغذیه طیور، بستر تولید کود، طریقه جمع آوری و دپو کود، میزان آهک موجود در بستر، نوع خاک و خصوصیات آن بستگی دارد.
- کود مرغی یک اصلاح کننده خوب خاک است. مواد آلی را به خاک اضافه می کند که ساختار خاک، حفظ رطوبت، قابلیت زهکشی و هوادهی خاک را بهبود می بخشد. خاک با مواد آلی بالا کمتر مستعد فرسایش است و کود را در خود بهتر حفظ می کند.
- مواد آلی موجود در کود مرغی یک مزیت دیگر نیز دارد: میکروب های خاک را تغذیه می کند و اجازه می دهد تا مواد مغذی آلی سریعتر تجزیه شوند و آنها را سریعتر در اختیار گیاهان قرار دهد.
بهترین زمان مصرف کود مرغی
کود مرغی حاوی نیتروژن زیادی است و عدم توجه به بهترین زمان مصرف کود مرغی و استفاده نادرست از آن می تواند موجب آسیب به گیاه شود. مصرف بیش از حد کود مرغی به سبب داشتن آمونیاک می تواند موجب سوختن گیاه شود و مصرف کمتر در زمان نادرست هم تأثیر چندانی ندارد. به طور کلی بهترین زمان مصرف کود مرغی اواخر پاییز و پس از برداشت محصول است؛ چرا که خاک آماده تجدید مواد برای دوره کشت بعدی است. بهترین زمان استفاده از کود مرغی به خصوص برای گیاهان نیتروژن دوست فصل بهار است و می توان به عنوان کود پایه برای آماده سازی بستر برای کاشت استفاده کرد. به منظور عملکرد بهتر در طول فصل رشد هر 3 الی 4 هفته تجدید کنید.
نحوه استفاده از کود مرغی
نحوه مصرف کود مرغی تأثیر زیادی بر کیفیت و عملکرد بهینه محصول دارد:
- به منظور آمادهسازی خاک، قبل از کاشت میتوان از کود مرغی 7 الی 10 روز قبل از کاشت یا کاشت بذر جدید استفاده کرد. کود مرغی را به طور یکنواخت روی خاک بپاشید، سپس خوب مخلوط کنید و پس از کاشت بذر، در صورت خشکی هوا به خوبی آبیاری کنید.
- جهت استفاده از کود مرغی در طول فصل رشد محصول، آن را به صورت یکنواخت روی خاک و اطراف گیاهان بپاشید و سپس بطور کامل آبیاری کنید.
- برای مصرف کود مرغی به صورت چالکود، کنار درخت یا گیاه گودالی ایجاد کرده و مقداری از کود را داخل آن بریزید. سپس محل را آبیاری کنید تا کود بهتر جذب ریشه و دیگر قسمتهای گیاه شود.
نکته: هنگام استفاده از هر نوع کود مرغی از دستکش استفاده کنید و برای مقادیر خاص، دستورالعمل های روی برچسب را دنبال کنید.
تفاوت بین کود مرغ کیسه ای و تازه
کود مرغی دو نوع است: کود مرغی فرآوری شده (تجاری) و کود مرغی تازه. همینطور تفاوت های اساسی در نحوه تهیه و استفاده از آنها وجود دارد. کود های مرغی تجاری بسته بندی شده، خشک، پودر شده یا پلت شده است. بر اساس وزن، کود مرغی خشک غلیظ تر از کود تازه است و حاوی 76 درصد آب است. کود مرغی خشک معمولاً استریل شده و بدون بو است. در حالیکه کود مرغی تازه بوی تندی دارد و ممکن است حاوی پاتوژن های مضر مانند باکتری E. coli یا سالمونلا باشد. برخلاف کود خشک، کود مرغی تازه را نمیتوان بلافاصله در مزرعه استفاده کرد و قبل از استفاده می بایست کهنه یا پوسیده شود، در غیر این صورت محتوای آمونیاک بالایی دارد که باعث سوختگی گیاهان می شود.
نکات مهم در زمان مصرف کود مرغی
- از مصرف کود مرغی بصورت سرک خودداری شود، زیرا هیچ تاثیری بر درختان میوه نخواهد داشت. لذا کود مرغی باید به صورت چالکود مصرف شود.
- از مصرف کود مرغی در تابستان و هوای گرم خودداری شود، زیرا ممکن است که سبب سوختگی، خشکیدگی و حتی مرگ درختان شود.
- بهترین زمان استفاده از کود مرغی فصل زمستان در بهمن و اسفندماه می باشد.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله گفته شد، کود مرغی منبع عالی از مواد مغذی است. محتوای نیتروژن و فسفر آن حداقل دو برابر بیشتر از سایر کودهای کشاورزی مانند کود گاوی است. کود مرغی یک کود آلی مؤثر و سرشار از مواد غذایی برای بسیاری از محصولات کشاورزی است. بطور کلی، افزودن مواد آلی به خاک باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک، بهبود هوادهی و زهکشی، کاهش فرسایش، کاهش شسته شدن کود و بهبود ساختار خاک می شود. علاوه بر این، مواد آلی منبع غذایی برای میکروب های خاک فراهم می کند که تنوع بیولوژیکی خاک را افزایش داده و تجزیه مواد مغذی آلی را به شکل قابل در دسترس گیاهان، تسریع میکند. همه این عوامل می توانند سلامت گیاه را بهبود بخشند. از سوی دیگر کود مرغی دارای مقادیر کمی از فسفر و پتاسیم است. فسفر به آرامی آزاد می شود تا رشد ریشه را تقویت کند، در حالی که پتاسیم باعث رشد گل می شود و به رسیدن میوه ها و سبزیجات کمک می کند.
اما در کنار تمام فواید استفاده از کود مرغی، باید در نظر داشته باشیم که کود مرغی تازه به دلیل مرطوب بودن، دارای انواعی از باکتری ها و سموم قارچی بوده که برای گیاه مضر است و کشاورزان برای نابود کردن آن، نیاز به استفاده از آفت کش دارند. علاوه بر این، مقادیر زیادی آمونیاک دارد که اگر بر حسب نیاز گیاه استفاده نشود، عاملی برای سوختن گیاه خواهد بود. با کارشناسان فنی تامین تجارت توانا همراه باشید تا در کنار ارائه برنامه غذایی گیاه، یه فصل زراعی موفق را به پایان برسانید.
بدون دیدگاه