چگونه بلوبری پرورش دهیم؟ صفر تا صد کاشت بلوبری

امروز قصد داریم صفر تا صد کاشت بذر بلوبری را در تامین تجارت توانا بررسی کنیم. اگر بخواهیم سری به میوه‌های محبوب دنیا بزنیم، بدون شک بلوبری یکی از آنهاست. بلوبری، بوته‌ای با میوه‌های بنفش از خانواده اریکاسه (Ericaceae) و جنس وکسینوم (Vaccinium) است که در مناطق معتدل و سرد قابل رشد، پرورش و تولید است.

مهم‌ترین ارقام بلوبری شامل بلوبری وحشی یا بوته کوتاه (Lowbush) با نام علمی Vaccinium corymbosum، گونه زراعی بلوبری (highbush) با نام علمی Vaccinium angustifolium و بلوبری Rabbiteye با نام علمی Vaccinium ashei که گونه بومی جنوب شرقی ایالات متحده است و هر کدام از این ارقام شرایط رشد و نیازهای مختلفی دارند.

کاشت بذر بلوبری

 

چگونه بلوبری پرورش دهیم؟ صفر تا صد کاشت بذر بلوبری

برای کاشت بلوبری نکات خاصی وجود دارد که در این مقاله به آنها اشاره می‌کنیم:

۱- انتخاب گونه

بلوبری‌ها به 3 گونه اصلی تقسیم می‌شوند: بلوبری های بوته بلند شمالی، بلوبری پایه بلند جنوبی و گونه بلوبری های بوته کوتاه که به صورت وحشی رشد می کنند. بلوبری‌های پایه بلند شمالی در مناطق سردتر قابل رشد هستند، بنابراین در شرایط هوای سرد مقاومت زیادی دارد، در حالی که بلوبری‌های جنوبی که در مناطق معتدل تر و  گرمتر بهتر عمل می‌کنند و به شرایط گرما و خشکی مقاومت بالایی دارند، اما به اندازه گونه های شمالی رشد نمی کنند؛ بنابراین، بر اساس منطقه جغرافیایی خود، گونه مناسب را انتخاب کنید.

۲- بهترین زمان کاشت بلوبری

بلوبری گیاهی است که به طور عمده در مناطق معتدل و سرد قابل رشد است. بهترین زمان کاشت بلوبری باید در فصلی با تابش نور کافی باشد. در مناطق معتدل، بهار یا پاییز بهترین زمان برای کاشت بلوبری است. اگر در منطقه‌ای با آب و هوای سردتر زندگی می‌کنید، می‌توانید بذرها را در پاییز کاشت کنید تا در بهار جوانه بزنند؛ بنابراین مهم‌ترین نکته این است که شرایط محلی منطقه را بررسی کرده و با توجه به آنها زمان کاشت بلوبری را تعیین کنید.

کاشت بذر بلوبری

۳- آماده‌ سازی خاک

قبل از کاشت بلوبری، خاک را آماده کنید. ابتدا از علف‌های هرز و سنگ‌ها پاک‌سازی کنید.  سپس با بارورکننده‌های خاک، مانند کمپوست یا کود حیوانی، خاک را از نظر مواد مغذی، غنی کنید. خاک باید خوب زهکشی شده و اسیدیته مناسب یعنی pH اسیدی حدود ۴.۵ تا ۵.۵ داشته باشد. همچنین خاک باید به خوب زهکشی شده و حاوی مواد آلی باشد. استفاده از پیت ماس طبیعی با pH اسیدی شرایط مناسبی را برای جوانه‌زنی بذر و رشد بلوبری فراهم می‌کند.

برای کاشت نهال بلوبری در زمین باغ یا باغچه، خاک نباید رسی باشد، در غیر این صورت بوته بلوبری رشد نکرده و میوه نخواهد داد. ابتدا بایستی یک چاله به ابعاد 1 متر در 1 متر ایجاد کرده، سپس خاک چاله را خارج کرده و به نسبت 1 به 1 با خاک پیت ماس اسیدی و برگ های درخت کاج (برای گیاهان آپارتمانی مناسب هستند) یا برگ های کهنه و پوسیده جنگلی یا برگ درختان سوزنی که PH مناسبی دارند، پر شود.

۴- کاشت بذر بلوبری

برای کاشت بلوبری از بذرهای سرمادهی شده استفاده شود تا جوانه‌زنی بهتری صورت گیرد. برای کاشت بذر بلوبری بهتر است از گلدان‌های پهن استفاده کنیم، زیرا برای انتقال نهال‌های بلوبری به گلدان‌های اصلی و یا مزرعه کمتر دچار مشکل شویم و هم سوراخ‌های تعبیه شده در زیر گلدان برای تهویه و زهکشی مناسب‌ترند. در ابتدا برای اینکه خاک پیت ماس رطوبت بهتری دریافت کند بایستی با آب مخلوط شود و بعد از ریختن خاک در گلدان، بدون فشارآوردن بر سطح خاک، آن را صاف کنید.

اگر بذرهای بلوبری در فضای باز کاشته شوند، می‌بایست فاصله بین بذرها را حدود ۳۰-۶۰ سانتیمتر در نظر گرفت تا بوته‌های بلوبری فضای کافی برای رشد داشته باشند.

بهترین زمان کاشت بذر بلوبری

۵- تامین نور، رطوبت و دمای مناسب کاشت بلوبری

برای تامین رطوبت نیز بهتر است از اسپری آب استفاده شود تا لایه‌های خاک به هم نخورد؛ بنابراین پس از کاشت بذر، خاک کاشت را با اسپری آبیاری کنید و برای نگهداری رطوبت، سطح گلدان را با پلاستیک شفاف بپوشانید و توجه داشته باشید که پوشش پلاستیکی حتی بعد از جوانه‌زنی روی گلدان باشد.

نکته بسیار مهمی که در کاشت بذر بلوبری وجود دارد این است که بذرهای بلوبری نیاز به دریافت نور کافی دارند؛ بنابراین نباید در زیر خاک بروند و می‌بایست روی سطح خاک پخش شوند. همچنین باید مکانی را برای کاشت بلوبری در نظر گرفت که در طول روز به نور خورشید دسترسی داشته باشد. برای دریافت نور مغذی گیاه، بهتر است ۸ تا ۱۰ ساعت گلدان را زیر چراغ LED یا فلورسنس قرار دهید.

یکی دیگر از شرایط مهم جوانه‌زنی بذر بلوبری، دمای مناسب است که باید بین ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد باشد، در این صورت کاشت این گیاه را در پاییز و زمستان بسیاری از مناطق ممکن می‌کند.

نحوه آبیاری بلوبری در شرایط مزرعه

 

نحوه آبیاری بلوبری در شرایط مزرعه

آبیاری مناسب برای بلوبری بسیار مهم است تا گیاهان به درستی رشد کنند و میوه مرغوبی تولید کنند. در زیر توضیحاتی درباره آبیاری بلوبری را ارائه می‌دهیم:

  1. بعد از کاشت بذرها، در طول فصل رشد، بلوبری‌ها نیاز به آبیاری منظم دارند. اما توجه کنید که خاک همیشه مرطوب باشد و آبیاری بیش از حد می‌تواند به ریشه‌ها آسیب برساند.
  2. بلوبری‌ها نیاز به رطوبت مناسب دارند، اما خاک نباید همیشه مرطوب باشد. به طور کلی، بلوبری‌ها نیاز به حدود ۲ الی ۳ سانتیمتر آب در هفته دارند. اما این مقدار ممکن است بسته به شرایط آب و هوایی و خاک منطقه تغییر کند.
  3. به‌جای آبیاری فراوان و پراکنده، بهتر است آبیاری را به صورت عمیق و منظم انجام دهید. این به معنای آبیاری خاک تا عمق ریشه بلوبری است. از آبیاری بیش از حد و آبیاری سطحی خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث ریشه‌زایی سطحی و آفتاب‌سوختگی شود.
  4. بهترین زمان برای آبیاری بلوبری صبح یا عصر است. در این زمان‌ها، تبخیر کمتر است و گیاهان بهتر می‌توانند آب را جذب کنند. همچنین، از آبیاری در ساعات گرم روز و آفتابی خودداری کنید تا از بیماری‌ها و آفتاب‌سوختگی جلوگیری شود.
  5. برای آبیاری می‌توانید از روش‌های مختلفی همچون آبیاری قطره‌ای، آبیاری مستقیم روی خاک یا سیستم آبیاری قرقره‌ای (ماشین آبیاری قرقره‌ای سیستمی است که مزرعه را به‌صورت نوار آبیاری می‌کند و برای آبیاری گیاهان کوتاه و بلند در زمین‌های رسی و شنی، هموار و ناهموار استفاده می‌شود) استفاده کنید. هدف اصلی از آبیاری مناسب بلوبری، ارائه آب به نزدیکی ریشه‌های بلوبری است.
  6. نکته بسیار مهم در تعداد دفعات آبیاری این است که قبل از آبیاری، همیشه رطوبت خاک را بررسی کنید. می‌توانید با انگشتان خود یا با استفاده از سنسور رطوبت خاک، سطح رطوبت را اندازه‌گیری کنید. آبیاری را فقط زمانی انجام دهید که سطح رطوبت خاک کمتر از حد مورد نیاز است. 

 

چگونه بلوبری را هرس کنیم؟

برای هرس بلوبری، می‌توانید این مراحل را دنبال کنید:

  1. بهترین زمان برای هرس بلوبری پایان زمستان یا ابتدای بهار است، یعنی قبل از شروع فصل رشد فعال گیاه.
  2. برای هرس بلوبری، به چند ابزار اساسی نیاز خواهید داشت: از جمله قیچی باغبانی تیز و ضدعفونی شده، دستکش‌های محافظ و عینک.
  3. شاخه‌های قدیمی و ضعیف را حذف کنید. شاخه‌هایی که در سال قبل میوه داده‌اند را هم برش دهید، زیرا بلوبری‌ها در سال بعد روی شاخه‌های جدید میوه می‌دهند.
  4. شاخه‌هایی که نشانه‌های بیماری، آفت یا ضعف دارند را برش دهید و حذف کنید. این کار به جلوگیری از گسترش بیماری‌ها و آفات کمک می‌کند.
  5. همچنین شاخه‌های جانبی بلوبری را نیز هرس کنید. برش شاخه‌هایی که بیش از ۳۰ سانتیمتر از سطح زمین رشد کرده‌اند، به تعادل و شکل‌دهی درخت بلوبری کمک می‌کند.
  6. پس از هرس، شاخه‌ها و برگ‌های قطع شده را جمع‌آوری کرده و دور بریزید. این کار به جلوگیری از انتقال بیماری‌ها و آفات به بوته‌های سالم بلوبری‌ کمک می‌کند.

صفر تا صد کاشت بذر بلوبری

 

مشکلات پرورش بلوبری و راه‌حل‌های رفع آنها

به طور کلی، بلوبری از آفات و بیماری‌های زیادی رنج نمی‌برد. مراقب مشکلات رایجی مانند کپک پودری، شپشک تاک و شته در شاخه‌های جوان بلوبری باشید. مراقبت از بوته‌های بلوبری شامل تغذیه مناسب، کنترل علف‌های هرز، مدیریت آفات و بیماری‌ها و تنظیم رشد بوته‌ها می‌شود.

همچنین مراقب زردشدن برگ‌ها باشید که می‌تواند نشانه کلروز باشد. این به دلیل تغییر در pH خاک است و اگر pH خاک تنظیم نشود، بلوبری‌ها را از بین خواهد رفت. اگر بلوبری را در گلدان پرورش می‌دهید یا اگر خاک به طور طبیعی اسیدی نیست، برای تنظیم pH خاک و بهبود ساختار آن، با کمپوست تازه به همراه آبیاری، کود دهید.

مراقبت از بوته‌های بلوبری شامل تغذیه مناسب، کنترل علف‌های هرز، مدیریت آفات و بیماری‌ها و تنظیم رشد بوته‌ها می‌شود. بهتر است قبل از کاشت بلوبری، با یک کشاورز محلی یا متخصص در این زمینه مشورت کنید تا راهنمایی لازم را در خصوص کاشت و مراقبت از بلوبری در منطقه خود دریافت کنید. شرکت تامین تجارت توانا به کشاورزان، مزرعه‌داران، باغداران، گلخانه‌داران و تمام کسانی که نیاز به دریافت آموزش‌های لازم در زمینه تولید محصول سالم، روش‌های نوین و کارآمد آبیاری، برنامه کوددهی، طرح‌ریزی مزرعه، مدیریت باغ دارند را ارائه می‌دهد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *